• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Belgische bondsvoorzitter: "Prijs voor afdaling in Giro is onaanvaardbaar"

  KBWB-preses Van Damme zit ook de wegcommissie van de UCI voor.

  Het nieuwe nevenklassement voor de beste daler in de Giro blijft de gemoederen beroeren. Vele renners zijn tegen. Ook de Belgische bondspreses Tom Van Damme vindt het nieuwe idee maar niks. Van Damme, die ook voorzitter is van de UCI-wegcommissie, heeft om een verbod gevraagd.

  De Giro-organisatie wil voor haar 100e editie de beste daler belonen. In tien geselecteerde afdalingen krijgen de snelste vijf dalers respectievelijk 8, 5, 3, 2 en 1 punt. Per afdaling is er 500 euro te verdienen, de winnaar van het dalersklassement krijgt 5.000 euro. Dat is evenveel als de premie voor de bergkoning.

  Het peloton reageerde verbaasd en vol onbegrip. Op de sociale media ging het van "Dit moet een grap zijn" tot "een levensgevaarlijk idee".

  Van Damme zit op dezelfde lijn. Hij stuurde vanochtend een tweet de wereld in: "Wanneer iedereen bezorgd is om de veiligheid, is de beste afdaler van de Giro een onaanvaardbaar idee. Ik heb onmiddellijk om een verbod gevraagd."

  Tweet Van Damme:

  Sergeant: "Heel verstandig"

  De tweet van Tom Van Damme vindt heel wat weerklank bij wielervolgers. Marc Sergeant, de teammanager van Lotto-Soudal, verspreidde mee de boodschap met de tweet: "Heel verstandig om dit te verbieden. #SafetyFirst."