• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Je hebt altijd wel renners die een kans op eeuwige roem als snelste daler zien"

  Het Giro-peloton vorig jaar.

  De prijs van de Giro-organisatie voor de beste daler lokt felle reacties uit. Bondsvoorzitter Tom Van Damme, Quick-Step-manager Patrick Lefevere, Trek-woordvoerder Elke Weylandt en renner Iljo Keisse geven hun visie.

  "Ik hoop dat het gezond verstand zegeviert"

  KBWB-voorzitter Tom Van Damme: "Dit is absoluut een onaanvaardbaar idee. Iedereen streeft naar een veiligere sport. Dit voorstel is dan eigenlijk een belediging voor iedereen die daar al een inspanning voor gedaan heeft."

  "Ik heb aan UCI-preses Cookson gevraagd om onmiddellijk dit ridicule idee te verbieden. Er zal wel een regel gevonden worden om dit te verbieden, want de veiligheid van de renners primeert. De UCI moet maar het laatste woord hebben."

  "Hier is absoluut geen discussie mogelijk: ik blijf aandringen tot dit waanzinnige idee geschrapt wordt. Ik hoop dat bij de Giro-organisatoren hun gezond verstand zegeviert."

  "Misschien wint Jungels wel onbewust die premie"

  Quick-Step Floors-manager Patrick Lefevere: "Ik denk dat de renners sowieso zullen beslissen wat ze doen. Maar ik vrees dat enkele renners van de kleinere ploegen hier een manier in zien om publiciteit te rapen."

  "Wat ik mijn renners zal zeggen? Dat ze daar niet aan moeten meedoen. Wij gaan niet naar de Giro voor die premie, wel voor ritzeges en voor een klassement met Bob Jungels."

  "Als Jungels in een afdaling enkele klassementsmannen kan liquideren, dan zal hij automatisch "full gas" gaan en dan wint hij misschien onbewust die premie."

  "De Giro is al spectaculair genoeg"

  Trek-woordvoerder Elke Weylandt (zus van wijlen Wouter Weylandt): "Ik was met verstomming geslagen toen ik het nieuws over die premie hoorde. Deze sport is al zeer gevaarlijk en dan ga je het nog wat gevaarlijker maken."

  "Ik vermoed dat de meeste renners er verstandig mee zullen omspringen, maar je hebt altijd renners die extra gemotiveerd zijn en die misschien denken dat dit hun kans is op eeuwige roem als de snelste daler in de Giro van 2017."

  "De Giro is al spectaculair genoeg. De renners gaan sowieso tot het uiterste. Waarom moet je hen nog eens pushen?"

  "Het kan zeker dat de betere dalers die prijs winnen, zonder extra of onverantwoorde inspanningen. Maar ik denk dat dit klassement voor de meeste grote teams geen prioriteit zal zijn."

  "Ze hoeven zich thuis geen zorgen te maken"

  Iljo Keisse (renner Quick-Step Floors): "Dit is een beetje absurd. Ik hoop van niet, maar ik zie het wel gebeuren dat renners extra risico's nemen om die prijs binnen te halen."

  "Ik ben zelf een goeie daler, want ik moet er na de beklimmingen tijd goedmaken. Als je daar dan een prijs voor geeft, dan ga je misschien dat tikkeltje verder. Maar ze hoeven zich thuis geen zorgen te maken: ik zal er zelf niet aan meedoen."

  "Ik geef wel toe: als je geen risico's hoeft te nemen, dan is zo'n premie mooi meegenomen. Maar ik zie het niet meteen gebeuren, want er is veel protest. Ik heb zelf nooit het gevoel dat ik zware risico's in een afdaling neem en dat zal ik zo houden."

  Bekijk het volledige interview van Iljo Keisse

  Video player inladen ...