• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Goudkoorts in België: al 6x goud op EK of WK in 2017

  De gouden Belgen van 2017.

  In de eerste vier maanden van 2017 pakten al een handvol Belgen goud op een EK of WK. Sporza-journalist David Naert en Eddy De Smedt van het BOIC overschouwen onze Europese en wereldkampioenen.

  EK indoor vijfkamp: Nafi Thiam

  Na haar olympische titel in de zevenkamp voegde Nafi Thiam op het EK indoor ook de Europese titel in de vijfkamp aan haar palmares toe. "En dat zonder specifieke voorbereiding, want ze besloot pas heel laat om deel te nemen. Bovendien won ze met de vingers in de neus", weet David Naert.

  "Het is "maar" een EK indoor en het is een post-olympisch jaar, maar zonder voorbereiding verbeterde ze wel twee persoonlijke records en ze sprong ook bijna over 1,99m. Het zit ongelooflijk goed bij Thiam."

  "Op het WK, in augustus in Londen, wordt ze de te kloppen vrouw. Concurrente Jessica Ennis is zwanger en Brianne Theisen-Eaton is gestopt. Als haar elleboog het houdt dan kan het bijna niet mislopen. En als ze zo goed blijft hoogspringen of misschien zelfs nog beter, dan zal ze nóg meer haar stempel drukken."

  Video player inladen ...

  WK ploegkoers: Jolien D'hoore en Lotte Kopecky

  De Belgen scheerden onlangs hoge toppen op het WK baanwielrennen, met als summum de gouden medaille van Jolien D'hoore en Lotte Kopecky in de ploegkoers. "Het is hopen dat die discipline opnieuw olympisch wordt, dan heb je er meteen medaillekandidaten bij voor 2020", weet David Naert.

  "D'hoore en Kopecky zijn goed op elkaar ingesteld. Misschien hebben ze wat geprofiteerd van het feit dat de ploegkoers voor het eerst op het WK-programma stond. Let wel: als het een olympische discipline wordt, dan zal de concurrentie moordend worden, zeker op middellange termijn."

  "Ik kijk trouwens ook met veel interesse naar de ontwikkeling van de 20-jarige Nicky Degrendele, die op hetzelfde EK brons pakte in de keirin. Dat is wel een olympische discipline."

  Video player inladen ...

  WK slopestyle: Seppe Smits

  Snowboarder Seppe Smits veroverde in maart de wereldtitel in de slopestyle, een olympische discipline. En dat op minder dan een jaar voor de Olympische Winterspelen.

  "Hij lijkt helemaal terug", vertelt David Naert. "Het is natuurlijk wel een sport waarin details heel belangrijk zijn. Maar als je in een jaar voor de Spelen goud pakt op een groot toernooi als een WK, dan liegt dat niet. Dat wijst erop dat je zult meespelen. We mogen van hem zeker iets verwachten in Pyeongchang."

  EK turnen: Nina Derwael

  Turnster Nina Derwael, amper 17, kroonde zich in Roemenië tot Europees kampioene op de brug met ongelijke leggers. "Ik merk bij haar geen typische Vlaamse bescheidenheid", stelt David Naert vast. "Ik heb de indruk dat ze met minder dan goud ontgoocheld geweest zou zijn."

  "Het goeie werk van de Franse coaches werpt zijn vruchten af. Derwael haalde de toestelfinale in een olympisch nummer en straalt veel vertrouwen uit. In de kwalificaties zette ze al de beste prestatie neer. Dat zorgde voor veel druk, maar ze bezweek niet en deed haar prestatie in de finale gewoon over. En dat voor iemand die nog maar net komt piepen. Dat getuigt van veel mentale kracht."

  Video player inladen ...

  WK veldrijden: Wout van Aert en Sanne Cant

  Het WK veldrijden in Luxemburg werd een triomf voor de Belgen. Wout van Aert zegevierde bij de mannen en Sanne Cant pakt als eerste Belgische vrouw de titel bij de vrouwen.

  "Als eerste Belgische het WK winnen is mooi en ze heeft er ook hard voor moeten werken", zegt David Naert. "Ik wil niks afdoen aan de prestaties van Van Aert en Cant, maar het blijft wel jammer dat ze in zo'n kleine context presteren."

  "Internationaal is veldrijden een beperkte sport. Veldrijden is niet olympisch en dat beperkt de internationale uitstraling. Te weinig buitenlandse toppers komen naar het veld. En we moeten ook niet de illusie wekken dat veldrijden ooit een olympische sport zal worden."

  Geniet nog eens van Van Aert en Cant:

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...

  BOIC: "Bemoedigende resultaten"

  "De resultaten van de Belgen zijn tot nog toe zeer bemoedigend en er moeten nog een aantal grote competities komen", weet Eddy De Smedt van het BOIC. "Het is moeilijk om een verklaring te geven. We moeten hiermee gewoon blij zijn."

  "Het klopt natuurlijk dat we in een post-Olympisch jaar zitten. De competities zijn dan misschien niet altijd van hetzelfde niveau. Toch mogen we de prestaties van onze Belgen niet relativeren. Het enthousiasme van wat er nu gebeurt, is fantastisch."

  "Ik zie ook atleten die gepresteerd hebben in Rio en du nu bevestigen. Bovendien zijn er nog groeimogelijkheden richting de volgende Spelen, in 2020 in Tokio. Het is moeilijk wie er tegen dan nog bij zal komen. Daar zullen we pas rond 2019 een beter zicht op hebben."