• home
 • video
 • pas verschenen

  Exacte kopie van vorig jaar: Groenewegen klopt Ewan in Yorkshire

  Groenewegen was opnieuw nipt sneller dan Ewan.

  Dylan Groenewegen (Lotto-Jumbo) heeft net als vorig jaar de eerste rit gewonnen in de Ronde van Yorkshire. En net als toen was de 23-jarige Nederlandse kampioen nipt sneller dan de Australiër Caleb Ewan in een door een val ontsierde massasprint. Baptiste Planckaert was de beste Belg op de negende plaats.

  Het peloton moest in de openingsrit  174 kilometer afleggen van Bridlington naar Scarborough. Een achttal renners trok al vroeg in de aanval op het heuvelachtige parcours, maar uiteindelijk draaide het toch uit op de verwachte massaspurt.

  Die werd ontsierd door een massale valpartij (foto) in de laatste hectometers. Onder meer Steven Kruijswijk ging tegen de grond, maar Russ Downing was het grootste slachtoffer met een gebroken sleutelbeen.

  De kop van het peloton bleef gespaard. Jonas Van Genechten zette daar de sprint in gang voor zijn Cofidis-ploegmaat Nacer Bouhanni, maar die kwam er niet aan te pas voor de overwinning. Die strijd werd beslecht door Dylan Groenewegen en Caleb Ewan en net als vorig jaar trok Groenewegen aan het langste eind.

  Voor de Nederlander is het zijn eerste overwinning van het seizoen en hij pakt meteen ook de leidersplaats. De Brit Chris Opie werd derde voor Bouhanni, Baptiste Planckaert was de snelste Belg op de negende plaats.

  Uitslag rit 1:

  1. Dylan Groenewegen (Ned) - 174km in 4u09'38"
  2. Caleb Ewan (Aus) z.t.
  3. Chris Opie (GBr)
  4. Nacer Bouhanni (Fra)
  5. Steele Von Hoff (Aus)
  6. Kristian Sbaragli (Ita)
  7. Andre Looij (Ned)
  8. Adam Blythe (GBr)
  9. Baptiste Planckaert
  10. Enrique Sanz (Spa)

  Bekijk hier de tumultueuze laatste kilometer: