• home
 • video
 • pas verschenen

  "OH Leuven maakt 60 procent kans, Lommel United 40"

  Om 20.30u kijken OHL en Lommel mekaar in de ogen.

  Vanavond valt het doek in de play-downs van de eerste klasse. Oud-Heverlee Leuven en Lommel United bikkelen in een rechtstreeks duel om het behoud in de Belgische profliga. Voetbalcommentatoren Eddy Demarez en Dave Peters wikken en wegen de kansen van beide ploegen.

  De 2 scenario's

  1. OHL is gered als het minstens een punt pakt.
  2. Lommel moet winnen om zich te verzekeren van het behoud.
  Stand play-downs
   PLOEGMM+M-M=D+D-D+/-PTN
  1Tubeke511355023
  2Cercle Brugge512238-522
  3OH Leuven512234-120
  4Lommel United531193619

  Waarom redt Oud Heverlee Leuven zich?

  Eddy Demarez (Sporza): "Omdat ze voor eigen publiek spelen. OHL heeft een jonge ploeg. Buitenshuis hebben ze het moeilijk, maar in eigen huis hebben ze deze campagne nog niet verloren. Daarom zijn ze vanavond licht favoriet."

  Dave Peters (Proximus 11): "De klad zat er wat in, maar als ze een goede dag hebben, swingt het team wel. Puur sportief bekeken had OHL zich zonder discussie in de top 4 moeten parkeren. Bij Lommel had dat ook gekund, maar dan was de vierde plaats wel het hoogst haalbare."

  Waarom redt Lommel United zich?

  Dave Peters: "Ik schat de kansen op 60-40 in het voordeel van Leuven. OHL speelt thuis en hoeft maar 1 punt te pakken."

  "Daarom moet Lommel United vanavond iets meer risico in zijn spel durven te leggen. De laatste weken hebben ze voor een goed blok gekozen. Via de snelle omschakeling slaan ze toe met Platje of goalgetter Bertjens."

  Waar kan het foutlopen voor OHL?

  Eddy Demarez: "Omdat ze niet over die killersmentaliteit beschikken. OHL moet het doen met jong talent, geleend van Club Brugge (Nikola Storm) en AA Gent (Lucas Schoofs en Serge Tabekou). Stress kan verlammend werken voor een jeugdig team."

  "Jonge spelers hebben het doorgaans niet eenvoudig om op resultaat te spelen. Als ze een doelpunt moeten ophalen, wordt het moeilijk. OHL heeft geen team om tegen degradatie te vechten."

  Waar kan het foutlopen voor Lommel United?

  Dave Peters: "Hopen op de snelle omschakeling werkt niet altijd in een finalewedstrijd. Met invallers als Gaethofs of De Bruyn, jeugdspelers van respectievelijk Genk en Anderlecht, kunnen ze de match wel openbreken. Zij zorgen voor gevaar vanuit verschillende hoeken."

  "De minste vonk kan vanavond omslaan in vuurwerk. In zulke partijen raakt een speler als eens de kluts kwijt. En dan krijgt hij het publiek over zich heen."

  Wat als Oud Heverlee Leuven degradeert?

  Eddy Demarez: "Dat is een ramp. De club heeft net een prachtige tribune geplaatst. De accomodatie staat op punt. Daarom spelen de nationale vrouwen en beloften ook hun thuiswedstrijden in Leuven."

  "Sportief is degradatie ook een ramp. Bij de jeugd hebben al veel spelers de club verlaten. Bij de reserven is OHL dit seizoen op de eerste plaats geëindigd, maar daar koop je niks mee."

  "De voorbije jaren hebben verkeerde beslissingen zich opgestapeld. In de winter hebben ze Kostovski niet naar STVV laten gaan. Daar hadden ze gemotiveerde spelers voor kunnen kopen."

  Wat als Lommel United degradeert?

  Dave Peters: "Ik weet dat ze een plan B hebben klaarliggen voor een verhaal in de hoogste amateurliga. Er zullen best wat jongens aan de Gestelsedijk blijven voetballen. De club krijgt ook een rugzakje mee."

  "Een ideaal scenario is dat uiteraard niet. Na het vertrek van Stijn Vreven waait er een nieuwe wind binnen de club. Het project van het nieuwe bestuur zou vroegtijdig een knauw krijgen."

  OHL en Lommel zijn aan mekaar gewaagd dit seizoen
  eerste rondeLommel UnitedOH Leuven2-2
  eerste rondeOH LeuvenLommel United2-2
  tweede rondeLommel UnitedOH Leuven2-2
  tweede rondeOH LeuvenLommel United2-1
  play-downsLommel UnitedOH Leuven2-1