• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Wijk: "Als OHL degradeert, is dat aderlating voor het Belgisch voetbal"

  Van Wijk: "Het waren hectische maanden."

  Voor Oud-Heverlee Leuven is het morgen tegen Lommel D-day. De clubs strijden voor het behoud in 1B. "De toekomst van de club, en vooral van de jeugdopleiding, hangt af van het resultaat morgen", zei trainer Dennis van Wijk.

  "Simpel: als je niet scoort, kan je niet winnen"

  Vorig jaar verloor OHL nog de strijd tegen de degradatie in 1A op de laatste speeldag, morgen hopen ze op een andere afloop. "Ik wist dat het niet makkelijk zou worden", zegt Van Wijk, die in januari overnam in Leuven. "De spelers hebben allemaal talent, maar hun mentale weerbaarheid is niet zo groot. De groep was het voetbal van 1B ook niet gewend."

  "Bovendien heeft Lommel dat tikkeltje geluk dat het miste in de competitie nu wel. Maar wij hebben het ook laten liggen door een gebrek aan rendement. We spelen altijd aanvallend en creëren heel veel kansen, maar zelfs vanop een meter missen we. Als je niet kan scoren, kan je niet winnen. Zo eenvoudig is het.”

  Oud-Heverlee Leuven heeft veel huurlingen. Zijn zij gemotiveerd om te knokken morgen? "Het zijn sportmannen en ze spelen bovendien ook voor een premie. Ik ga ervan uit dat iedereen professioneel zal zijn en ook eergevoel heeft. Iedereen weet dat de toekomst van de club van dit resultaat afhangt."

  "Als we verliezen, zakt de club naar het dal van amateurvoetbal. Het niveau is niet te vergelijken. In Eerste Amateur zijn er nog maar een paar ploegen die een beetje publiek trekken. Het zijn oude stadions. De beleving is helemaal anders."

  "Als het boven regent, dan druppelt het in de kleedkamer"

  "Degradatie zou vooral een drama zijn voor de jeugdopleiding van deze club. OHL is de enige ploeg in 1B met een goeie jeugdwerking. Dat is de filosofie van de club. Dat laatste jaren zie je wel dat de doorstroming naar de A-ploeg een beetje stokt, omdat grote clubs de talenten wegplukken. Dus misschien is het een beetje tegen beter weten in, maar het is een principekwestie."

  Hangt ook de toekomst van Van Wijk af van het resultaat morgen? "Ik heb nog een contract van een jaar. Je tekent zo'n contract met de intentie om dat uit te doen, maar trainer is natuurlijk een risicoberoep. Als het morgen lukt, dan is er geen reden om afscheid te nemen van elkaar. Anders zien we wel. Ik houd me daar nu niet mee bezig want dat kost te veel energie."

  “De overname? Dat zijn niet mijn zorgen. Ik distantieer me daar bewust van. Het is heel vervelend want iedereen heeft er een mening over. Het zorgt altijd voor rumoer en onrust. Als het regent boven, dan druppelt het in de kleedkamer. Het helpt deze club niet."

  "Ik hoop dat wij ons sportief redden en dat de directie dan een oplossing vindt. Ik denk dat iedereen die een band heeft met OHL erbij gebaat is dat we in 1B blijven. Iedereen trouwens. Dit is een mooie club. We trekken veel toeschouwers, het is hier gezellig en we hebben een mooi stadion. Het zou een aderlating zijn voor het Belgische voetbal."

  Voorzitter: "Hoop dat supporters de ploeg steunen"

  "Er zijn twee opties morgen: de dood of de gladiolen. Maar ik heb er vertrouwen in dat het in orde komt", vertelt voorzitter Vandebroeck. "We spelen thuis. Met de steun van het publiek moet dat lukken."

  "Ik begrijp dat de supporters niet gelukkig zijn. Maar morgen moeten we dat even opzij zetten. Ik hoop dat ze de ploeg vanaf de eerste minuut aanmoedigen. De zenuwen zullen strak gespannen staan in het stadion. We hebben het een jaar geleden ook meegemaakt. Dat trauma kunnen we morgen van ons af spelen. Dan kunnen we eindelijk een punt zetten achter die negatieve spiraal."

  "Er hangt heel veel af van het resultaat. Het zou dramatisch zijn dat een club met een Europese licentie en met dit stadion zou degraderen. Als het misloopt, zou dat vooral een drama zijn voor onze jeugdwerking. Dat zou de werking lichtjaren achteruit plaatsen."