• home
 • video
 • pas verschenen

  Nafi Thiam siert affiche van 41e Memorial Van Damme: "Een hele eer"

  Een schilderij van een Rwandese kunstenaar wordt verkocht voor het goede doel.

  0 / 0

  Een schilderij van een Rwandese kunstenaar wordt verkocht voor het goede doel.

  Olympisch kampioene Nafi Thiam werkt op 6 mei in het centrum van Luik haar eerste outdoorcompetitie af. Ze zal er hoogspringen in de eerste van vijf Urban Memorial Van Damme Series. "Het wordt een goeie eerste test om te kijken waar ik sta", licht de meerkampster haar seizoensplannen toe op een persconferentie van de Memorial.

  Nafi Thiam verraste vriend en vijand vorig jaar in Rio. "Sinds haar olympisch goud is Thiam zonder twijfel de grootste en belangrijkste atleten die we in België hebben. We vonden het dan ook logisch om van Nafi het uithangbord van onze meeting te maken", stelde Memorial-directeur Cédric Van Branteghem zijn voorname gaste voor.

  Het is ondertussen bijna twee maanden geleden dat Thiam zich in Belgrado tot Europees indoorkampioene op de vijfkamp kroonde, haast zonder voorbereiding.

  "Die titel, met die persoonlijke records, was een ongelooflijk mooie ervaring. Ik houd er een 100 procent goed gevoel aan over."

  Na het EK laste de 22-jarige atlete een rustperiode in, waarna ze weer op stage trok naar Zuid-Afrika. "Ik heb wel niet lang stilgelegen, want de eerste competities in open lucht komen er snel aan."

  Luik wordt haar eerste competitie. Ze doet er op 6 mei op de Place Saint-Lambert mee aan het hoogspringconcours in de Urban Memorial Series. "Luik is de stad waar ik woon en train. Hopelijk is het mooi weer en komt er veel volk kijken." Op 8 juli zal ze ook verspringen op de Groenplaats in Antwerpen.

  "Leg mezelf geen druk op voor WK"

  Eind mei trekt ze naar Götzis, het mekka van de meerkamp. Dat wordt haar enige zevenkamp voor het WK in Londen van 4 tot 13 augustus. Ze zal daar als olympisch kampioene de favorietenrol dragen, maar dat stoort haar niet: "Ik leg mezelf geen druk op, dat doe ik nooit."

  "Mijn doel is altijd hetzelfde en dat is steeds beter willen worden. Daarvoor werk ik een heel jaar hard. Wat daaruit volgt, zien we wel."

  Schilderij voor het goede doel

  Op het einde van het seizoen is er traditioneel de Memorial. De 41e editie valt dit jaar op 1 september. Thiam kreeg een prominente plaats op de nieuwe affiche: "Dat is een hele eer. De Memorial is een hele leuke meeting. De sfeer is super, het publiek enthousiast. Het is de perfecte manier om het seizoen af te sluiten."

  Thiam stond ook model voor een schilderij van de Rwandese kunstenaar Munana Gatera. Dat zal traditioneel geveild worden voor het goede doel. De opbrengst gaat naar de liefdadigheidsorganisatie "Thousand Hills of Hope" van Imana Truyers, een atlete met Rwandese roots.

  Urban Memorial Van Damme Series 2017

  Net als vorig jaar trekt de Memorial op voorhand ter promotie naar verschillende Belgische steden met zijn Urban Memorial Van Damme Series. Dit is het programma mét deelname van bekende Belgische atleten:

  • zat 6/5: Place Saint-Lambert Luik, hoogspringen vrouwen (o.a. Nafi Thiam)
  • zat 3/6: Zeeheldenplein Oostende, discuswerpen mannen (o.a. Philip Milanov)
  • zat 17/6: Kouter Gent, polsstokspringen mannen (o.a. Thomas Van der Plaetsen)
  • zat 8/7: Groenplaats Antwerpen, verspringen vrouwen (o.a. Nafi Thiam)
  • zat 26/8: Brussel, 100m mannen en vrouwen (o.a. Anne Zagré)