• home
 • video
 • pas verschenen

  Standard-fans geven seizoen op: "Doet deugd om geen tijd meer te verliezen"

  Een akelig leeg Slessin voor de match tegen Waasland-Beveren.

  Play-off II is halfweg, maar behoudens een mirakel staat er voor het kwakkelende Standard niks meer op het spel. "Het seizoen is gedaan", beseffen de supporters.

  "Vertrouwen dat tij zal keren"

  Standard heeft nu al negen wedstrijden niet meer gewonnen, de laatste zege van de Rouches dateert van 19 februari. Slechts twee keer eerder deed Standard slechter: in 2002 won het tien matchen op rij niet. Halfweg de 20e eeuw werd zelfs eens 17 keer op rij niet gewonnen.

  "Het zit in de geschiedenis van Standard: hoogtes en laagtes", weet Danny Mul van supportersvereniging Les Rouches des Flandres. "Het is nooit saai bij Standard, maar stabiliteit zul je er niet vinden. Misschien is dat ook een deel van de aantrekkingskracht van de club."

  Gisteren daagden er amper 5.000 supporters op in Sclessin. "Niet onlogisch, gezien de resultaten", vindt Mul. "Vorige week zag ik een spandoek: "We zijn het beu om het beu te zijn". Dat wijst op gelatenheid. De mensen zijn het moe."

  "We staan ervoor en we moeten erdoor. Ik heb er vertrouwen in dat het tij weer zal keren. En als de supporters merken dat er weer een positieve wind waait, zullen ze er snel weer staan. Hopelijk kunnen we volgend seizoen met een schone lei opnieuw beginnen."

  Deborsu: "Opluchting dat het gedaan is"

  RTL-journalist Christophe Deborsu is een bekende Standard-fan. "Ik ben gelaten. Het seizoen is gedaan en eigenlijk is dat bijna een opluchting. Het doet deugd dat we geen tijd meer hoeven te verliezen aan deze ploeg elke week bezig te zien", zegt Deborsu aan Sporza.

  "Dat er tegen Waasland-Beveren maar 5.000 fans kwamen kijken is de logica zelve. Als supporter zie je je ploeg toch graag winnen, maar nu is het ontmoedigend. Op Sclessin wil je spektakel zien, maar de mensen worden niet op hun wenken bediend. Het is verloren moeite."

  Op de koop toe doet aartsrivaal Charleroi het goed. "Dat is extra pijnlijk voor Standard-supporters", weet Deborsu. "De inwoners van Luik vinden die van Charleroi maar "boeren". Dat de "boeren uit Charleroi" het nu zo goed doen, is onaanvaardbaar voor hen."

  "Het is gewoon wachten op volgend seizoen. Als Standard-fan moet je jezelf vaak wijsmaken dat het volgend seizoen beter zal zijn. Dat heeft de voorzitter beloofd. Zelf zweer ik elke week dat ik niet meer ga kijken, maar toch doe ik dat telkens weer."

  Leterme: "Dit slaat alles"

  Ook het Standard-hart van ex-premier Yves Leterme bloedt. "We hebben in de jaren 80 met het omkoopschandaal een moeilijke periode gehad, maar dit slaat alles", zegt Leterme aan Sporza.

  "We hebben al een paar keer een moeilijke seizoensstart gehad, maar die werd telkens weer min of meer goedgemaakt. Nu is er niets meer: geen resultaten en geen ploeg die herkenbaar speelt. Dit is ongeveer de ergste periode als supporter van Standard."

  Leterme zakte de voorbije maanden ook niet meer af naar het stadion. "Ik kan de motivatie niet meer opbrengen. Je voelt dat die typische hardnekkigheid en die interactie met het publiek weg zijn."

  "Dat zijn de belangrijke bouwstenen van de identiteit van Standard. En als dat typische gevoel er niet meer is, dan haken zelfs de trouwste supporters af."

  Enkele vragen voor Yves Leterme

  • Wanneer is de identiteit van Standard verdwenen? "Sinds 2 à 3 jaar gaat het bergaf. Nu en dan werd een seizoen gered door de goeie prestaties van enkele spelers die er bovenuit staken, zoals een Mpoku. Maar die werden dan telkens verkocht. Je kan niet telkens een hele nieuwe ploeg bouwen en je beste spelers verkopen. Dat zorgt voor waardeverlies."
  • Hoe kan Standard dit probleem oplossen? "Standard heeft een heel goed opleidingscentrum. Als die spelers omringd worden door 3 à 4 ervaren spelers die de ploeg ook op moeilijke momenten kunnen dragen... En als de rol van de makelaars naar de achtergrond wordt geduwd, dan zal het publiek terugkeren. En dan krijg je weer het echte Standard te zien."
  • Welke trainer heeft Standard nodig? "De meeste Standard-supporters zullen wel gedroomd hebben van Eric Gerets, maar ik heb begrepen dat hij niet beschikbaar is. Hopelijk komt er iemand met de grinta van Michel Preud'homme, maar ik kan er moeilijk een naam op kleven."