• home
 • video
 • pas verschenen

  Appelmans: "In haar hoofd heeft Sjarapova nooit afscheid genomen van deze sport"

  Maria Sjarapova viert vandaag haar terugkeer.

  Straks is het zover: Maria Sjarapova maakt vandaag op het WTA-toernooi van Stuttgart haar wederoptreden na een dopingschorsing. "Als het niet zal vlotten, dan zal Sjarapova niet te lang meer spelen. Ze wil vooral stoppen op haar manier", zegt Sabine Appelmans over de comeback van de Russin.

  "Raar: spelen in de week waarin je nog geschorst bent"

  Maria Sjarapova werkt pas woensdag haar wedstrijd in de eerste ronde af. Een bewuste zet van de organisatoren in Stuttgart. "Ze was in het begin van deze week eigenlijk nog geschorst. In principe moet je klaar zijn om op maandag te spelen, maar Sjarapova begint pas op woensdag", legt Sabine Appelmans aan Sporza uit.

  "Het is dus een beetje raar dat ze mag spelen in een week waarin ze eigenlijk nog geschorst was. Maar dat is een commercieel gegeven, want het toernooi in Stuttgart is een toernooi van haar sponsor."

  "En als je geschorst bent, dan zou je toch ergens beboet moeten worden. Maar Sjarapova krijgt die wildcards."

  "Het wordt haar gemakkelijk gemaakt om weer te spelen en dat is misschien niet eerlijk. Ik kan me voorstellen dat enkele collega's daar niet mee gediend zijn."

  "Twee maten en twee gewichten?"

  Maria Sjarapova komt niet terug uit een lange periode vol blessureleed, maar wel na een dopingschorsing. "Ze heeft iets fouts gedaan en die schorsing is al een beetje ingekort. Ze krijgt nu al die wildcards: zou dat voor iedereen het geval zijn?"

  "Ik denk dat veel andere speelsters zeggen: "Als ons zoiets zou overkomen, dan zouden we helemaal opnieuw moeten beginnen en zouden we geen wildcards krijgen. Waarom wordt er met twee maten en twee gewichten gewerkt?""

  "Enkele speelsters hebben haar plaats ingenomen"

  Heeft het vrouwentennis Maria Sjarapova de voorbije 15 maanden gemist? "Serena Williams is met zoveel aandacht gaan lopen, waardoor ik niet het gevoel heb dat Sjarapova enorm veel gemist werd", vindt Sabine Appelmans.

  "Maar Sjarapova blijft een topatlete, iemand waar veel mensen naar opkijken. Uiteraard is het voor deze sport goed dat ze terug is. Maar enkele speelsters hebben haar plaats ingenomen, zoals een Pliskova. En er staan nog speelsters klaar om haar rol over te nemen."

  "Maar als een toernooi tickets wil verkopen, dan heeft die organisatie toppers nodig. En als Sjarapova meedoet, dan verkoop je tickets, zeker op de eerste dagen. Daar profiteren de andere speelsters ook van, of ze dat nu willen of niet. Uiteraard spelen de commerciële belangen een rol: als je een wildcard aan Sjarapova geeft, komt er meer volk af."

  "Ze wil vooral kunnen stoppen op haar manier"

  Zal Maria Sjarapova, voormalig nummer één van de wereld, haar plek aan de top weer probleemloos kunnen innemen? "Een speelster die zo goed is geweest, zal opnieuw goed presteren. Maar opnieuw nummer 1 worden, daar heb ik toch mijn twijfels over."

  "Er is een nieuwe generatie opgestaan die nog net iets beter is en misschien over iets meer talent beschikt. Maar onderschat Sjarapova niet: mentaal is ze supersterk en ze heeft haar kwaliteiten."

  "Maar bij haar gaat het vooral over: ik wil stoppen op mijn manier. Het moet haar keuze zijn. Dat is heel sterk aanwezig."

  "Als haar terugkeer niet zo zal vlotten, dan zal ze niet te lang meer spelen. Ze wil vooral het gevoel hebben dat ze daarover zelf beslist."

  "Ze is blijven trainen alsof ze zou spelen"

  Slotvraag: wat kan Maria Sjarapova in Stuttgart uitrichten? "In de eerste ronde moet het wel lukken tegen Roberta Vinci. Ik weet dat Sjarapova de afgelopen maanden heel hard heeft getraind."

  "Sjarapova heeft nooit stilgezeten. Ze is blijven trainen alsof ze zou spelen. In haar hoofd heeft ze nooit afscheid genomen van deze sport. Ze kan het dus ineens ver schoppen in Stuttgart."