• home
 • video
 • pas verschenen

  Wat spookte Sjarapova de voorbije 15 maanden off court uit?

  Maria Sjarapova: tennisster, diva en zakenvrouw.

  Morgen maakt Maria Sjarapova haar langverwachte comeback in het WTA-toenooi van Stuttgart. Hoe vulde de 30-jarige Russin de voorbije 15 maanden van haar dopingschorsing de vrijgekomen tijd? Van studeren over trainen, exhibities spelen, verjaren, model zijn tot boeken schrijven... Wij blikken even terug.

  7 maart 2016: Sjarapova maakt positieve plas bekend

  Tijdens een druk bijgewoonde persconferentie in Los Angeles deelt Sjarapova mee dat ze op de Australian Open een positieve test liet optekenen. Het middel: meldonium, een populair medicijn in Rusland, dat vooral voor hartpatiënten wordt voorgeschreven. Sjarapova nam het product al 10 jaar legaal. Sinds 1 januari 2016 staat het echter op de verboden WADA-lijst, omdat het de zuurstofopname en de uithouding verbetert.

  1 juni 2016: Sjarapova neemt de training weer op

  25 juni 2016: Sjarapova begint cursus bedrijfskunde aan Harvard

  4 oktober 2016: TAS brengt schorsing terug van 2 jaar naar 15 maanden

  Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft goed nieuws voor Sjarapova: ze moet geen 24 maanden, maar 15 maanden aan de kant staan: van 26 januari 2016 tot 25 april 2017.

  10 oktober 2016: Sjarapova speelt voor het eerst weer op exhibitie

  Op 10 oktober speelde Sjarapova voor het eerst weer een match op het World Team Tennis Smash Hits-exhibitietoernooi, waar geld wordt ingezameld voor de Elton John Aids Foundation. Ze speelde er onder meer samen met John McEnroe en tegen Martina Navratilova.

  13 februari 2017: mecenas van Russische weeshuizen

  12 maart 2017: trainen, trainen, trainen voor haar comeback

  18 maart 2017: Sjarapova siert cover van Spaanse Vanity Fair

  17 april 2017: voorstelling van haar memoires

  Maria Sjarapova vierde op 19 april haar 30e verjaardag, maar heeft al haar memoires klaar. Ze maakte van het voorbije jaar gebruik om "Unstoppable. My Life So Far" te (laten) schrijven. Het ligt op 12 september in de boekhandel.

  19 april 2017: Sjarapova rondt de kaap van de 30

  26 april 2017: 1e ronde WTA Stutgart: Sjarapova-Vinci

  Sjarapova maakt haar officiële rentree op een van haar favoriete toernooien. Ze won het indoorgraveltoernooi in 2012, 2013 en 2014. Ze is haar ranking kwijt, maar kan rekenen op wildcards. Daar zijn Roberta Vinci (WTA-36) en nog andere collega-tennissters niet gelukkig mee.

  Maria Sjarapova: tennisster, diva en zakenvrouw

  De terugkeer van Sjarapova verdeelt de tenniswereld, terwijl publiek en sponsors ervan smullen. Ze regisseerde haar 15 maanden afwezigheid minutieus, weet L'Equipe, met als geheime wapens: haar mysterie als diva en haar harde zakenkant. Het marketingcircus draaide volop. Dat levert haar geen windeieren op: haar fortuin wordt geschat op 300 miljoen dollar.

  Dat Sjarapova zelf met het dopingnieuws naar buiten komt, is het begin van een knap georchestreerd crisismanagement. Meer dan vroeger treedt ze naar buiten voor goeie doelen of exhibities. In de voorbije maanden heeft ze haar snoepmerk Sugarpova ook volop uitgebouwd en haar sponsor/modedeals geëxploiteerd.

  Hoewel ze op 7-jarige leeftijd Rusland en Sotsji, waar ze opgroeide, verliet voor Florida, blijft ze een sterke band behouden met haar thuisland. Sjarapova is een voorbeeld voor de jonge meisjes. "Macha" geldt als een Russisch icoon, daar heeft deze dopingaffaire niks aan veranderd.

  Maria Sjarapova: korte bio

  • Naam: Maria Joerjevna Sjarapova
  • Geboortedatum: 19 april 1987
  • Geboorteplaats: Njagan (USSR)
  • Woonplaats: Bardenton (VS)
    
  • Lichaam: 1,88m, 59 kg
  • Profdebuut: 19 april 2001
  • Slag: rechtshandig, dubbele backhand
  • Prijzengeld: 36.484.486 dollar
    
  • Carrière: 592 zeges, 142 nederlagen (80,65%)
  • Titels: 35 WTA, 4 ITF
  • Hoogste ranking: 1e (22/08/05)
    
  • Australian Open: 2008
  • Roland Garros: 2012, 2014
  • Wimbledon: 2004
  • US Open: 2006
  • WTA Masters: 2004
  • Fed Cup: 2008