• home
 • video
 • pas verschenen

  Documentaire over zieke Ricksen gaat door merg en been

  Fernando Ricksen vecht een ongelijke strijd tegen ALS.

  Op de Nederlandse televisie was gisteravond "Final Battle" te zien. In die documentaire wordt ex-voetballer Fernando Ricksen, die lijdt aan ALS, van nabij gevolgd. De indringende beelden lieten niemand onberoerd.

  Fernando Ricksen voetbalde in zijn carrière onder meer voor Glasgow en Zenit. Enkele jaren geleden werd bij de Nederlander ALS vastgesteld. Die dodelijke ziekte tast de zenuwcellen aan. In de documentaire "Final Battle", die gisteravond te zien was op RTL7, is te zien hoe zeer de ziekte Ricksen al in haar greep heeft.

  "Ik heb groots en meeslepend geleefd, deze documentaire is klein en kwetsbaar", zei Ricksen vorige week. "Maar de aandacht voor ALS door deze documentaire mag van mij weer groots en meeslepend worden."

  "Fernando wilde alles laten zien", zegt reportagemaker Vincent de Vries. "Dat is heel heftig, maar hij wil ALS een gezicht geven. Je ziet een lichaam afbrokkelen, maar de persoon zelf niet. Hij gelooft nog altijd dat hij de ziekte kan overwinnen."

  De hartverscheurende beelden van een aftakelende Ricksen hakten er gisteravond stevig in bij televisiekijkend Nederland. Op Twitter was er veel medeleven voor Ricksen, maar ook bewondering voor zijn vechtlust.

  Bekijk hier de volledige documentaire op de website van RTL.

  Fragment van Ricksen: "Ik geef niet op"