• home
 • video
 • pas verschenen

  Alles wat u moet weten over de Ronde van Romandië: een vleugje Tour in Zwitserland

  Vandaag start de Ronde van Romandië.

  Na de voorjaarsklassiekers is het woord vanaf vandaag weer aan de klassementsmannen, in de Ronde van Romandië. Wie zijn de grote kanonnen? Hoe ziet het parcours eruit? En wat met de Belgen? Met onze voorbeschouwing bent u helemaal mee.

  Duel Froome-Porte, een voorsmaakje van de Tour?

  Waar de Ronde van Romandië vroeger als de ultieme voorbereiding gold op de Giro, zwaaien de Tour-mannen er de laatste jaren de plak. Met Froome, Porte, Kreuziger, Barguil, Meintjes en Simon Yates starten er straks een rist klassementsmannen die ook in juli willen schitteren.

  Uitkijken doen we vooral naar het spierballengevecht tussen Froome en Porte. De Brit (2-voudig winnaar in Romandië) kreeg vorig jaar een bolwassing van 17 minuten in de 2e rit, maar heerste 2 dagen later wel in de koninginnenrit. Froome staat voorlopig droog in 2017, wist hij deze week de 0 weg?

  2016: Froome krijgt een klets van 17 minuten in 2e rit

  2016: Froome wint koninginnenrit in Romandië

  "Weekdieren" Roglic, Zakarin en Jon Izagirre

  Een blik op de podia van de voorbije jaren leert ons dat vaak dezelfde vissen boven water komen in Romandië. Spilak eindigde 3 keer tweede. Naast de Sloveen zullen ook Roglic, Zakarin en andere Jon Izagirres (specialisten in koersen van 1 week) Romandië met een fluogele stift aangeduid hebben. 

  Verder is het ook met een vergrootglas kijken naar thuisrijder Michael Albasini, die de laatste 3 jaar altijd prijs reed in Romandië: 3 ritzeges in 2014, 2 ritzeges in 2015 en 1 ritzege in 2016.

  2014: Albasini wint zijn 3e etappe in Romandië

  Franse goudklompjes

  De Ronde van Romandië geeft ook de Franse groeibriljanten als Pierre Latour (AG2R) en David Gaudu (FDJ) de kans om zich te meten met de wereldtop.

  Gaudu maakte vorige week sier op de Muur van Hoei, door in de laatste hectometers de debatten te openen. De beloftevolle Fransman eindigde 9e. Met 20 lentes is Gaudu in Romandië trouwens het piepkuiken van het peloton. Latour van zijn kant won vorig jaar een Vuelta-rit en stoomt zich nu klaar voor zijn eerste Tour.

  Piepjonge Gaudu eindigt 9e in de Waalse Pijl

  En de Belgen?

  De laatste Belgische ritzege in Romandië dateert van 4 jaar geleden, toen Gianni Meersman twee keer naar de bloemen snelde. Vorig jaar maakte Sander Armée onderweg het mooie weer, met de bergtrui als beloning.

  Armée is ook dit jaar weer van de partij, samen met de Lotto-Belgen Boeckmans, Mertz, Monfort, De Gendt en Van der Sande. Vooral die laatste mag mikken op ereplaatsen in de vlakkere etappes.

  De andere Belgen in Romandië zijn Declercq (Quick-Step), Van den Broeck en Campenaerts (Lotto-Jumbo), De Vreese (Astana) en het Wanty-trio Meurisse-Veuchelen-Degand.

  2016: Armée wint bergtrui in Romandië

  2 aankomsten bergop en 2 keer tegen de klok

  De Ronde van Romandië pakt uit met een gevarieerd parcours. Openen doen we straks met een proloog (4,8 km). Morgen loert de eerste van twee aankomsten bergop. Het tweede klimfeestje staat gepland op zaterdag.

  Tussendoor kunnen de niet-klimmers hun hartje ophalen in twee "vlakkere" etappes. Een slottijdrit van 18,3 kilometer vormt de afsluiter van een hopelijk boeiende week in het lieflijke Romandië.

  Proloog

  Rit 1

  Rit 2

  Rit 3

  Rit 4

  Rit 5

  Live op Sporza.be

  De Ronde van Romandië is elke dag live te volgen op Sporza.be met een tekstverslag. De starttijden van de etappes:

  • Proloog: 14.53u
  • Rit 1: 13.04u
  • Rit 2: 13.10u
  • Rit 3: 12.45u
  • Rit 4: 13.10u
  • Rit 5: 11.52u