• home
 • video
 • pas verschenen

  Erwin Lemmens over RSCA-talisman Boeckx: "Geen nieuwe keeper meer nodig"

  Dikke duim voor de cijfers van Frank Boeckx bij Anderlecht.

  Frank Boeckx lijkt dit seizoen de talisman van Anderlecht. Sinds de keeper in doel staat, is het winstpercentage van paars-wit drastisch gestegen. Sporza belde met Erwin Lemmens, ex-doelman en keeperstrainer bij de Rode Duivels, over de factor-Boeckx bij Anderlecht.

  Meer punten met Boeckx

  De statistieken van Anderlecht zijn beduidend opgesmukt sinds Frank Boeckx tussen de palen staat. Het winstpercentage van paars-wit is met Boeckx in doel gestegen van 47% naar 74%. Het aantal tegengoals per match ging ook stevig omlaag.

  Met BoeckxRSCA in JPLZonder Boeckx
  19wedstrijden15
  14winst7
  4gelijk4
  1verlies4
  73,7%winstpercentage46,7%
  2,4punten/match1,7
  0,7tegengoals/match1,2
  9,7schoten tegen/match11,7
  bron: opta/gracenote

  "Boeckx zorgt voor rust"

  Het verhaal van Frank Boeckx is wel opmerkelijk. Toen de doelman in 2015 neerstreek bij Anderlecht werd dat her en der op hoongelach onthaald. Intussen heeft hij zich van derde keeper opgewerkt tot eerste doelman.

  "Ik denk dat hij iemand is die voor rust zorgt in de groep en in zijn verdediging. Een defensie heeft nu eenmaal nood aan stabiliteit. Met Boeckx is het winstpercentage van Anderlecht enorm gestegen, maar je kunt ook niet voorbij aan Kara", vertelt Erwin Lemmens.

  "Kara heeft veel progressie gemaakt, want in het verleden maakte hij al wel eens een foutje. Als doelman is het natuurlijk plezant met zo'n speler voor je en wordt je werk iets makkelijker."

  "Anderlecht is als ploeg gegroeid in het seizoen en iedereen heeft zijn steentje bijgedragen. De puzzel is in elkaar gevallen en Boeckx is daar een deeltje van. Hij heeft de ervaring en heeft achterin voor rust gezorgd."

  Boeckx hield elf keer de nul in 19 wedstrijden, goed voor een gemiddelde van 58%. Van alle doelmannen die minstens 15 keer speelden in een van de grootste tien Europese competities doen slechts zes keepers beter.

  DoelmanClean sheetsPercentage
  Kevin Trapp (PSG)1365,0%
  Ederson Moraes (Benfica)1562,5%
  Igor Akinfejev (CSKA)1460,9%
  Iker Casillas (Porto)1860,0%
  Andrej Loenjev (Zenit)960,0%
  Aleksandr Selichov (Spartak)1058,8%
  FRANK BOECKX (Anderlecht)1157,9%
  Brad Jones (Feyenoord)1756,7%
  Manuel Neuer (Bayern)1453,8%
  Jevgen Borovyk (Lviv)1453,8%
  bron: opta

  "Buitenlandse coach was pluspunt voor Boeckx"

  De opmars van Frank Boeckx betekende ook dat Davy Roef, die het seizoen als eerste doelman begonnen was, helemaal uit beeld verdwenen is. "Roef werd meteen voor de leeuwen gegooid als vervanger van Proto. Niet simpel, want Proto heeft toch veel betekend voor Anderlecht", zegt Erwin Lemmens.

  "Roef presteerde niet zo slecht, maar bij een club als Anderlecht moet het altijd top zijn. Bij een topclub is het als doelman normaal dat je goed speelt en niet normaal dat je slecht speelt. Daar is Roef meteen op afgerekend."

  "Boeckx heeft dan overgenomen en dan moet je ook wat geluk hebben. Dat er met Weiler een buitenlandse trainer is, was wel een pluspunt voor hem. Zo kon hij met een schone lei beginnen bij een trainer die hem niet kende en dat heeft hem goed gedaan. Zijn carrière is weer gelanceerd."

  "Of Boeckx ook volgend seizoen eerste doelman moet zijn? Als je ziet hoe hij nu presteert, denk ik dat Anderlecht op dit moment niet beter kan zitten qua doelmannen. Boeckx heeft de ervaring en hij kan de jonge talenten ook begeleiden. Anderlecht zijnde zou ik rustig voortdoen met de keepers die er zijn."