• home
 • video
 • pas verschenen

  Sporza-wielerredactie deelt kasseien uit: Boonen is topfavoriet

  Het oordeel van de Sporza-jury.

  De journalisten en analisten van de Sporza-wielerredactie hebben weer gewikt en gewogen. Welke namen moet u volgens hen in deze Parijs-Roubaix extra in de gaten houden? Bekijk hier hun sterrenensemble.

  Het concept: wielerredactie kiest zijn favorieten

  De Sporza-wielerredactie mag voor elke belangrijke voorjaarsklassieker sterren uitdelen, voor Parijs-Roubaix zijn dat kasseien.

  Twee renners krijgen drie sterren achter hun naam, drie renners ontvangen twee sterren en vijf renners moeten het stellen met één ster.

  De grootste gemeenschappelijke deler levert dan de "Sporza sterren" op, of in dit geval dus de "Sporza kasseien"

  De Sporza-kasseien voor Parijs-Roubaix 2017

  De renners met drie kasseien

  De Sporza-wielermannen laten er geen twijfel over bestaan: Tom Boonen is hun topfavoriet. Boonen kreeg het maximum van de stemmen. Meer zelfs, want Carl Berteele wou de status van Boonen nog wat kracht bijzetten met 3,5 sterren, een eenmalige uitzondering.

  Greg Van Avermaet mag naast Boonen op het hoogste schavotje staan, maar lang niet iedereen gaf hem drie sterren.

  Zo hielden Karl Vannieuwkerke, Christophe Vandegoor, Eddy Planckaert en Sven Nys het bij twee sterren.

  De renners met twee kasseien

  Het kwartet Vannieuwkerke, Vandegoor, Planckaert en Nys ziet Van Avermaet dus niet als voornaamste uitdager van Boonen. De eerste twee zien Degenkolb als grootste concurrent, de laatste twee verwachten heel veel van Peter Sagan.

  Degenkolb en Sagan kregen dus voldoende stemmen om op de tweede bank te mogen plaatsnemen, maar niet iedereen is overtuigd van de huidige vorm van ex-winnaar Degenkolb. Renaat Schotte, Maarten Vangramberen en Sven Nys hielden het bij één kassei.

  De laatste renner met twee kasseien is Oliver Naesen. Renaat Schotte en Carl Berteele namen de AG2R-kopman niet op in hun lijstje, maar de andere Sporza-stemmers toonden voldoende vertrouwen in Naesen.

  De renners met één kassei

  Niki Terpstra kon net geen plaats bemachtigen op de tweede rij. Eddy Planckaert dacht op zijn stemformulier niet aan de Nederlander, waardoor Terpstra het dus met één kassei moet stellen. Met Zdenek Stybar heeft Tom Boonen nog een ploegmaat op het laatste favorietenbankje.

  De Sporza-wielermannen verwachten ook veel van Mathew Hayman, de verrassende winnaar van vorig jaar. 8 van de 11 stemgerechtigden gaven minstens één stem aan de Australiër.

  Over Luke Rowe en Alexander Kristoff was er minder eensgezindheid, maar de Brit en de Noor sluiten de rij af.

  Voor de volledigheid: Jasper Stuyven, Edvald Boasson Hagen, Jurgen Roelandts, Ian Stannard, Arnaud Démare, Dylan van Baarle, Luke Durbridge, Jens Debusschere en Jens Keukeleire kregen te weinig stemmen om het tot onze shortlist te schoppen.