• home
 • video
 • pas verschenen

  "Of je een neoprof was of een Tour-winnaar, Boonen was loyaal tegenover iedereen"

  André Greipel heeft niets dan respect voor Tom Boonen.

  Tom Boonen is in de laatste dagen van zijn wielercarrière niet uit de media weg te slaan. Maar hoe is de mens Tom Boonen, ver weg van alle camera's en aandacht? Wij vroegen vijf mensen die hem persoonlijk meemaakten om herinneringen op te halen.

  Langeveld: "Tom deed altijd een praatje met zijn collega's"

  Sebastian Langeveld reed 11 jaar tegen Tom Boonen in de klassieke voorjaarsperiode. "Er is veel over Boonen te zeggen. Voor ik profrenner in 2006 werd keek ik naar hem op, toen nog hopend om zelf prof te worden."

  "Uiteindelijk zit ik nu al 11 jaar met Boonen in de koers. Ik heb enorm veel respect voor zijn palmares, maar nog meer voor wie hij is als mens op de fiets. Hij heeft veel respect voor zijn collega’s en doet altijd een praatje. Ik ben heel blij dat ik met hem heb mogen koersen en ik kijk nog altijd naar hem op eigenlijk."

  Video player inladen...

  Hayman: "Op zijn best op grote afspraken"

  Mathew Hayman klopte vorig jaar Boonen op de piste in Roubaix. "Voor mij is Boonen de topfavoriet voor Parijs-Roubaix. Ik weet dat hij onder veel druk staat. Heel België zit achter hem aan. Maar als iemand het kan afmaken dan is het wel Tom. Op alle grote afspraken is hij op zijn best. Als ik niet kan winnen zondag, mag hij het zijn."

  Video player inladen...

  Greipel: "Boonen is een behoorlijk uniek mens"

  André Greipel was een concurrent van Tom Boonen in vele massasprints, maar als de adrenaline van de spurt niet meetelt is de Duitser vol lof. "Boonen heeft iets speciaals. Hij is een indrukwekkende kerel door zijn houding."

  "Zijn karakter is loyaal tegenover iedereen. Naast de fiets, maar ook in het peloton. Of je nu neoprof bent of de Tour hebt gewonnen. Hij blijft loyaal tegenover iedereen. Hij behandelt iedereen hetzelfde. Tom is een behoorlijk unieke mens, durf ik te zeggen."

  Video player inladen...

  Maja Leye: "Voor de ogen van Tom van het podium gevallen"

  Hoe vaak zou Boonen bloemen ontvangen hebben op een podium uit de handen van Lien Crapoen en Maja Leye? Maar voor die laatste dateert haar mooiste herinnering aan Boonen uit de tijd dat ze nog geen podiummiss was.

  "In 2009 op Vélofolies wou ik voor een Australische vriend een verjaardagskaart laten signeren door Tom. Ik had lang in de wachtrij gestaan. Ik werkte op dat moment nog niet in de koers. Tom was heel vriendelijk en heeft die kaart getekend."

  "Bij het weggaan ben ik jammer genoeg uitgegleden en van het podium gevallen, en dat voor de ogen van het volledige Quick Step-management, de pers en alle toeschouwers. Dat was behoorlijk beschamend. Maar Tom was toen heel vriendelijk en vroeg of ik me pijn had gedaan. Wouter Weylandt maakte toen nog de opmerking: "Oei, dat meisje valt precies wel voor u Tom.""

  Video player inladen...

  Van Gucht: "Een hele dag naar zijn verhalen geluisterd"

  Ruben Van Gucht  kwam Boonen vooral als wielerjournalist tegen, maar maakte op het circuit van Spa-Francorchamps ook kennis met de andere grote passie van Boonen.

  "Ik heb een paar jaar geleden met Tom Boonen op het circuit van Spa-Francorchamps gereden. Dat moet in het najaar van 2014 zijn geweest."

  "Tom kwam toe en onmiddellijk werd duidelijk dat hij veel afwist van auto's en er goed mee overweg kon. Hij vertelde me toen ook het verhaal van hoe hij met zijn Ferrari in de vangrail terecht was gekomen."

  "Eigenlijk was het toen de hele dag naar verhalen luisteren en de passie van Tom voor auto’s ontdekken. Ik ben zeker dat hij na zijn carrière zijn weg wel zal vinden en auto’s zullen daar zeker een belangrijke rol in spelen."

  Video player inladen...