• home
 • video
 • pas verschenen

  Winnares van olympische marathon in Rio is betrapt op epogebruik

  Jemima Sumgong snelde in Rio naar het goud.

  De Keniaanse langeafstandsloopster Jemima Sumgong zit in nauwe schoentjes. Ze testte positief op epo, zo laat de Internationale Atletiekfederatie IAAF weten. Sumgong won in Rio de marathon.

  De 32-jarige Sumgong liep tijdens de lamp bij een onverwachte dopingcontrole buiten competitie in Kenia. Als ook het B-staal positief is, hangt de eerste Keniaanse olympische winnares van de marathon een schorsing van enkele jaren boven het hoofd.

  Ze zou daarmee in de voetsporen treden van haar landgenote en vroegere trainingspartner Rita Jeptoo. Jeptoo won onder meer de marathons van Boston en Chicago, maar werd eind 2014 ook betrapt op het gebruik van epo. Ze zweet momenteel een straf van vier jaar uit.

  Het nieuws over Sumgong werpt opnieuw een lelijke schaduw over het succes van de Keniaanse langeafstandslopers. De voorbije jaren zijn de dopingcontroles in Kenia opgevoerd en zijn tientallen Keniaanse atleten tegen de lamp gelopen. 

  Tweets: