• home
 • video
 • pas verschenen

  FIFA lijdt recordverlies van bijna 350 miljoen euro

  Het FIFA-museum in Zürich blijkt een ondoordachte investering.

  Voor het tweede jaar op rij moet de wereldvoetbalbond FIFA z'n jaarcijfers in het rood schrijven. Meer zelfs, met 347 miljoen euro leed de FIFA in 2016 z'n zwaarste verlies ooit. Boosdoeners zijn volgens de FIFA de gerechtelijke onderzoeken en ondoordachte investeringen.

  De corruptieschandalen kostten de FIFA in 2015 al handenvol geld en ook vorig jaar liepen de juridische kosten hoog op voor de wereldvoetbalbond. In z'n jaarlijks financieel rapport laat de FIFA weten dat het geconfronteerd werd met onvoorziene uitgaven zoals de gerechtskosten door de onderzoeken van Zwitserse en Amerikaanse autoriteiten.

  Daarnaast slorpte ook de organisatie van het congres waar Gianni Infantino werd aangeduid als opvolger van Joseph Blatter een flink stuk van het budget op. Het FIFA-museum en het FIFA-hotel Ascot in Zürich worden in het rapport dan weer als "ondoordachte investeringen" beschouwd.

  Door het recordverlies van 347 miljoen euro heeft de FIFA z'n financiële reserves moeten aanspreken. Die krompen met ruim 325 miljoen tot 975 miljoen euro en dit jaar zouden de reserves zelfs kunnen terugvallen tot 567 miljoen dollar. De FIFA verwacht wel weer een aanvulling van de reserves, onder meer door het WK 2018.