• home
 • video
 • pas verschenen

  "Na de 0-5 op Cercle groeide het geloof bij Lommel, bij de rest geldt het omgekeerde"

  Lommel begon de Play-downs met een klinkende zege in het Jan Breydelstadion.

  Een verrassing van formaat. Anders kan het begin van de Play-downs niet omschreven worden. Dat gedoodverfde degradatiekandidaat Lommel United na twee speeldagen de kloof met de rest bijna gedicht heeft, moet voor kopzorgen zorgen in Leuven, Brugge en Tubeke. Proximus-commentator Dave Peters zocht voor Sporza naar redenen voor de onverwachte ommekeer.

  Lommel United sloot de reguliere competitie af met 12 punten minder dan de voorlaatste. Ondanks de halvering van de punten leek Lommel United een vogel voor de kat in de Play-downs. Maar na twee speeldagen leert een blik op de stand dat die Play-downs enorm spannend geworden zijn.

  “Helemaal een verrassing is dat niet voor mij”, zegt Dave Peters. “Sportief is de kloof tussen Lommel en de rest niet zo groot. Beweren dat Lommel het zwakke broertje van 1B is, is de waarheid geweld aandoen.”

  “In wedstrijden in de reguliere competitie kon Lommel vaak zijn voet zetten naast zijn concurrenten van nu. Neem bijvoorbeeld OHL. Drie keer speelden Lommel en Leuven 2-2-gelijk.”

  “Verdedigend had Lommel in het begin van het seizoen meer balans nodig, maar aanvallend moeten ze zeker niet onderdoen. Integendeel. In de reguliere competitie zaten kleine details vaak tegen. Dat heeft voor een negatief cascade-effect gezorgd.”

  ”In de Play-downmatchen tegen Cercle Brugge en OH Leuven ontsnapte Lommel in het begin van de match aan respectievelijk een penalty en een tweede tegengoal. In de reguliere competitie zaten die fases tegen. Nu zit het Lommel mee en dan kan het snel gaan in het voetbal.”

  “Concurrenten Lommel hebben af te rekenen met decompressie”

  Het herwonnen zelfvertrouwen bij Lommel staat in fel contrast met de groeiende onrust bij zijn concurrenten. Moeten zij panikeren? “De vier teams in deze Play-downs hebben gelijkwaardige kwaliteiten. Het is een cliché, maar de wedstrijden worden meestal door details beslist.” 

  “Volgens mij hebben de concurrenten van Lommel af te rekenen met decompressie. De competitie lag een maand stil en Lommel was in de hoofden al gedegradeerd. Wie haalt zes punten op in een minicompetitie met maar zes matchen? Voor Lommel geldt het omgekeerde. Na een 0-5-zege op Cercle groeide het geloof.”

  “Ook leider Tubeke zal moeten blijven vechten om niet te degraderen. Tubeke speelt een onregelmatig seizoen, maar is wel een moeilijk te bespelen ploeg. Zij kunnen een scherprechter worden. De derde speeldag dit weekend zal misschien niet bepalend, maar wel veelzeggend zijn.”