• home
 • video
 • pas verschenen

  Michel Wuyts: "Ik geef Tom Boonen 70% kans in Roubaix"

  Tom Boonen heeft Parijs-Roubaix 4 keer gewonnen. Volgt zondag nummer 5?

  Zondag wil Tom Boonen (36) de kers op de taart zetten met een 5e kassei in Parijs-Roubaix. Onze commentator Michel Wuyts geeft u 5 redenen waarom Boonen daar in zal slagen.

  1) "Hoe langer een camion bolt, hoe beter hij bolt"

  "Van de mensen die nu koersen is Tom Boonen het meest geschikte type voor Parijs-Roubaix", opent Michel Wuyts zijn betoog.

  "Daar heeft vader Boonen een prachtige uitspraak over gedaan. "Parijs-Roubaix is een koers voor camions. En onzen Tom is een camion geworden. Hoe langer een camion bolt, hoe beter hij bolt", sprak hij."

  "Dat vind ik perfect gezegd. Ik kan het niet kernachtiger uitdrukken."

  2) Boonen hangt laag

  "Zijn positie op de fiets maakt Tom Boonen nog beter dan de Parijs-Roubaix-kanonnen", weet Michel Wuyts. "Tom heeft een aparte verhouding beenlengte-ruglengte. Lange types vangen veel wind, maar Boonen is een uitzondering."

  "Zijn rug is lang. Dat maakt dat hij ondanks zijn 1,92 meter laag op zijn fiets zit. Dat laat hem toe een beter evenwicht te ontwikkelen op de kasseien. Hij hangt laag."

  3) Scherpere bochten dan om het even wie

  "Tom Boonen heeft een uitmuntende bochtentechniek. In Roubaix snijdt hij de bochten scherper aan dan om het even wie", haalt Michel Wuyts aan.

  "Kijk maar naar de editie van 2009. In de aanloop van Carrefour de l'Arbre gaat hij zo scherp dat Hushovd valt. De Noor kan Boonen niet volgen."

  Video player inladen...

  4) Minder concurrentie in Parijs-Roubaix

  "Parijs-Roubaix heeft een mindere bezetting dan andere klassiekers", vindt Michel Wuyts. "Het aantal concurrenten is kleiner. De meesten doen het in hun broek om af te gaan in Roubaix."

  "De concurrenten voor Tom Boonen moet je bij de zwaargewichten gaan zoeken: Ian Stannard, Luke Rowe en John Degenkolb. Ik houd ook absoluut rekening met Peter Sagan en Greg Van Avermaet. Zij zijn vorige week in de Ronde van Vlaanderen in hun gat gebeten. Zij mikken op weerwraak."

  "Sagan finishte vorig jaar pas als 11e, maar toen werd hij opgehouden door een valpartij. Daar werd hij uit koers geslagen."

  5) Spelenderwijs in Scheldeprijs

  "In de Scheldeprijs heb ik een Boonen in hoogvorm gezien", vertelt Michel Wuyts nog. "In de finale reed hij spelenderwijs en trainingsgewijs op kop, met zijn beenstukken aan. Dan ben je echt goed in orde."

  Video player inladen...

  Minpunt: Boonen springt te fors met krachten om

  Kan het dan niet foutlopen voor Tom Boonen? "Toch wel", antwoordt Michel Wuyts. "Dat kan altijd."

  "Boonen heeft de neiging om te fors met zijn krachten om te springen. Dat heeft hem vorig jaar Parijs-Roubaix gekost. Als hij niet nog een keer aanvalt en radicaal op een sprint mikt, wint hij."

  "En tegenslag ligt om de hoek in de Hel. Al heeft Boonen nauwelijks met pech af te rekenen in Parijs-Roubaix. Het aantal lekke banden is miniem."

   

  Video player inladen...

  Conclusie: 70% kans op 5e kassei

  "Tom Boonen moet goed omringd blijven door ploegmaats", geeft Michel Wuyts nog mee. "Hij moet Carrefour de l'Arbre beginnen met een drietal pionnen. Die hebben ze bij Quick-Step. Ik denk aan Terpstra, Stybar en Lampaert."

  "Als dat lukt, geef ik hem 70 procent kans op zijn vijfde kassei. Die andere 30 spreid ik over Sagan, Van Avermaet, Naesen, Degenkolb, het blokje van Team Sky en een verrassing zoals Hayman vorig jaar."