• home
 • video
 • pas verschenen

  Jasper Stuyven in Over eten: "Wie vergeet te eten, kan niet winnen"

  Jasper Stuyven eindigde tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne na Peter Sagan.

  0 / 0
  Jasper Stuyven kreeg de dag van Kuurne-Brussel-Kuurne bezoek van Kobe Ilsen voor het programma Over eten. Daarin benadrukte de wielrenner het belang van goede voeding voor, tijdens en na de koers. "Wie vergeet te eten, kan niet winnen."

  De dag van Kuurne-Brussel-Kuurne begint met een stevig ontbijt voor Jasper Stuyven. Hij begint met muesli met fruit, yoghurt en melk gevolgd door een pistolet met banaan, een omelet met rijst en als afsluiter een glas rodebietensap.

  Dat rodebietensap blijkt belangrijker dan het lijkt. "Daar zitten nitraten in. Die zorgen ervoor dat je voor een bepaalde inspanning minder zuurstof nodig hebt waardoor je uithouding verbetert", legt sportvoedingsdeskundige Nicolas Paraskevopulos uit.

  Na een ontbijt van maar liefst 1.000 tot 1.500 calorieën rust Stuyven nog drie uur uit tot de start. Tijdens de koers neemt de renner van Trek nog veel meer calorieën op. "Als hij veel wedstrijden kort na elkaar rijdt, moet hij zeker 5.000 calorieën opnemen."

  "Hij moet minstens een halve liter per uur drinken. Als het warm is zelfs een liter of meer. Als een wielertoerist een doel vooropstelt, bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen rijden, is het belangrijk dat die ook zoveel eet en drinkt."

  "Dwingen om te eten"

  Maar de renners vergeten soms voldoende te eten. "Het is belangrijk dat een renner elk halfuur iets eet, nog voor ze honger hebben. Daarom moeten we hen soms dwingen om te eten, zeker in het begin van de koers", vertelt verzorger Elvio Barcella.

  Ook Jasper Stuyven denkt er niet altijd aan. "Soms vergeet je te eten, zeker als er rustig wordt gereden. Maar dat kan je in de finale tekortkomen, omdat je niet op tijd hebt aangevuld met voeding. Dat noemen ze de hongerklop en die man met met de hamer mist niet hoor", lacht Stuyven.

  "Dus eten bepaalt de uitslag van de wedstrijd dan?", vraagt Kobe Ilsen aan Jasper om af te sluiten. "Het zal niet helemaal bepalend zijn. Maar wie vergeet te eten, kan ook niet winnen."

  Video van Jasper Stuyven in Over eten