• home
 • video
 • pas verschenen

  Tom Boudeweel: "België is sportief weer hip voor Nederlanders"

  Tom Boudeweel: "Sommige Nederlanders zijn hier echt belangrijk."

  Met Elton Acolatse stroomt volgend seizoen weer een Nederlander binnen bij Club Brugge. De zoveelste al in enkele jaren. Waarom is Club (en bij uitbreiding België) weer trendy voor Nederland? Sporza-voetbalcommentator Tom Boudeweel geeft enkele verklaringen.

  Elton Acolatse verhuisde vorige zomer van Jong Ajax naar Westerlo. De flankaanvaller was dit seizoen goed voor zes goals en drie assists, maar kon met Westerlo de degradatie niet vermijden.

  Volgend seizoen mag Acolatse zich proberen te manifesteren bij Club Brugge. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn Nederlandse landgenoten Ryan Donk, Ricardo van Rhijn, Stefano Denswil, Ruud Vormer en Lex Immers.

  "We zien al een paar jaar de omgekeerde beweging van vroeger: de Nederlanders vinden na lange tijd opnieuw de weg naar België. Dat is omdat ons land op verschillende vlakken aantrekkelijker geworden is", zegt Tom Boudeweel.

  "Zo is er ten eerste het sportieve aspect. Nederlanders hebben lang gedacht dat hun competitie beter was dan de Belgische, maar in de praktijk gaapt er een grote kloof tussen hun top 3, Ajax, PSV en Feyenoord, en de rest."

  "Ogen opengegaan door de Rode Duivels"

  "De ogen bij de Nederlanders zijn vooral opengegaan door de prestaties van de Rode Duivels. Als je dat afzet tegen de uitslagen van Oranje, dan is dat al een groot verschil", zegt Boudeweel.

  "Daarbij komen de prestaties van de Belgische clubs de laatste jaren in Europa, met dit seizoen zelfs twee clubs in de kwartfinales van de Europa League. Op de UEFA-ranking staat België in clubverband intussen enkele plaatsen hoger dan Nederland."

  "Daarnaast heb je volgens mij ook de financiële component. In ons land kan in het algemeen meer verdiend worden dan in Nederland."

  "Dat maakt dat de Nederlanders die in België spelen of gespeeld hebben het hier door de band genomen goed hebben of gehad hebben én goed verdiend hebben. Een aantal van hen is hier echt belangrijk geworden, zoals Ruud Vormer bij Club. Daar maken ze bij hun landgenoten reclame over."

  "Verder zijn clubbesturen beginnen in te zien dat de lokale verankering heel belangrijk is. Een Nederlander spreekt onze taal, zo kun je met Vlamingen en Nederlanders binnen je kern een basisgroep vormen. Kijk ook in dit verband naar Club: Vormer en Timmy Simons zijn op en naast het veld twee handen op één buik en leiden de groep."

  "Het omgekeerde in Nederlandse tweede klasse"

  "Nog een argument voor Nederlanders is dat België natuurlijk niet ver van huis is en dat België een doorsluisland blijft, waarbij je makkelijk van de ene competitie naar de andere kunt verhuizen."

  "Veel meer Nederlanders dus de jongste jaren in België dan omgekeerd, al is het in de Nederlandse tweede klasse dan weer anders. Daar spelen nu enorm veel Belgen, vooral veel jonge kerels zoals Dario Van den Buijs (FC Eindhoven) en Cyriel Dessers (NAC), die daar de kans krijgen om veel te spelen en te groeien. Stef Peeters, die van MVV naar STVV verkaste, is daar een mooi voorbeeld van."

  "Ik stel me dan wel de vraag of dat niet de bedoeling is van onze 1B-klasse? In principe zouden onze jonge Belgen op dat niveau moeten kunnen proeven van het profvoetbal en zo op termijn doorgroeien naar 1A. Je kunt clubs uit 1B verplichten een minimaal aantal jonge Belgen in hun kern op te nemen, daar is de KBVB nu trouwens mee bezig."