• home
 • video
 • pas verschenen

  Museeuw: "Begrijp dat ze alles op Boonen zetten, maar mét Gilbert had hij meer kans"

  Johan Museeuw gaf de jonge Tom Boonen de ridderslag in 2002.

  Johan Museeuw kreeg 13 jaar geleden niet het gedroomde afscheid in Roubaix waar Boonen nu wel op hoopt. "We verliezen opnieuw een kampioen", zegt Museeuw, die trots is dat zijn opvolger zijn palmares heeft kunnen overtreffen.

  Tom Boonen weet sinds gisteren dat Philippe Gilbert geen ploegmaat van hem zal zijn in zijn afscheidsrace. "Ik was ervan overtuigd dat de ploeg Gilbert zou opstellen in Roubaix", zegt Museeuw.

  "Enerzijds zeg ik: een renner die nu in vorm is moet je nu opstellen en niet hopen op een piek over drie weken, als het al voorbij kan zijn."

  "Het is de voorbije weken duidelijk geworden dat Gilbert gemaakt is voor deze koersen. Hij is misschien niet dé grote kasseispecialist, maar hij rijdt wel heel snel over kasseien. In deze vorm kon hij winnen."

  "Maar ik begrijp anderzijds ook dat ze alles op Boonen zetten, dat is terecht. Iemand met de conditie van Gilbert zou de ploegtactiek wel eens kunnen doorbreken. Dan begrijp ik dat ze liever iemand kiezen die zich helemaal wegcijfert."

  "Je wint makkelijker met een groot kampioen naast je"

  "Voor Boonen was het wel makkelijker geweest om te winnen mét Gilbert in de ploeg. Boonen reed in de Ronde in dienst van Gilbert en die laatste is dat niet vergeten. Hij zou zich dubbel geplooid hebben voor Boonen in Roubaix. Je wint ook altijd makkelijker met een groot kampioen naast je."

  Gilbert en Quick-Step voeren aan dat het gebrek aan ervaring een rol heeft gespeeld. Museeuw relativeert. "Gilbert had Boonen gewoon moeten volgen. Die heeft genoeg ervaring."

  "Tactiek: schifting in het Bos, Boonen afzetten aan Carrefour de l'Arbre"

  De ploegtactiek van Quick-Step is dus duidelijk: alle ballen op Tom Boonen. Maar hoe moeten ze dat concreet aanpakken? "Eerst voor de grote schifting zorgen in het Bos, daarna controleren en dan Boonen afzetten aan Carrefour de l'Arbre."

  "Laat Boonen dan maar los. Als hij daar niet alleen wegraakt, kan hij het ook nog afronden op de piste in Roubaix."

  Museeuw zag de voorbije weken genoeg tekenen om te geloven in een 5e zege voor Boonen. "Hij was beter dan verwacht in de Ronde en zal in Roubaix nog meer gefocust zijn."

  "Hij heeft een grote motor en ziet minder af op kasseien dan de anderen. Hij is de uitgesproken favoriet, maar ik weet hoe moeilijk het is om in je laatste koers als favoriet te winnen."

  "Plots besefte ik in Roubaix: het is voorbij"

  Museeuw had in 2004 net als Boonen gehoopt op een gedroomd afscheid in Roubaix. Maar een lekke band op een van de laatste - vrij ongevaarlijke - kasseistroken, deed hem de das om. "Ik maakte dezelfde fout als Sagan op de Oude Kwaremont. Ik ging in het zand rijden om de kasseien te vermijden en reed zo juist lek."

  "Het was een emotioneel moment. Niet omdat ik die koers verloren had, maar omdat ik besefte: het is voorbij. Boonen staat daar nu nog niet bij stil, maar maandag zal hij opstaan en hetzelfde beseffen."

  "Ik ben trots op de carrière van Tom. Toen ik jong was, heb ik hem nog gezegd: "Jij wordt de man die mijn palmares kan evenaren of zelfs overtreffen." En daar is hij meer dan in geslaagd. We verliezen opnieuw een kampioen. Maar dat is de wet van de sport."