• home
 • video
 • pas verschenen

  KBVB ontvangt een miljoen euro solidariteitspremie van UEFA

  UEFA-voorzitter Ceferin deelde 55 miljoen euro aan premies uit.

  Op het UEFA-congres in Helsinki heeft UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin bekendgemaakt dat iedere lidstaat een solidariteitspremie van een miljoen euro ontvangt. De Europese voetbalbond kan de premies uitdelen door de uitstekende financiële resultaten.

  Ook de Belgische voetbalbond kreeg zijn deel van de premies. De UEFA maakte in het seizoen 2015-2016 een winst van 102,1 miljoen euro. De grootste bron van inkomsten was het EK in Frankrijk van afgelopen zomer. Momenteel heeft de Europese voetbalbond een reserve van 633 miljoen euro.

  De Sloveense voorzitter Ceferin spreekt op het congres ambitieuze taal voor de toekomst van de UEFA. "Ik wil samen met clubs, competitiebazen en spelers een strategie ontwikkelen om het voetbal verder te verbeteren en ontwikkelen", legt hij uit. "Het grote geld zal niet regeren en een gesloten competitie met alleen maar Europese topclubs komt er niet." Zo probeert hij de geruchten van een Europese supercompetitie de kop in te drukken.

  Ceferin: "We kunnen onze ogen daar niet voor sluiten"

  Ceferin was ook streng voor de grote topclubs. "We zullen nooit toegeven aan chantage van zij die denken dat ze kleine competities kunnen manipuleren of hun wil kunnen opleggen omdat zij veel geld genereren." 

  De UEFA-voorzitter overweegt ook of hij actie zal ondernemen tegen het seksueel misbruik in het Britse jeugdvoetbal dat de vorige maanden aan het licht kwam. "We kunnen onze ogen daarvoor niet sluiten", aldus Ceferin. "De oplossingen die we bestuderen houden onder meer rechtsbijstand voor de slachtoffers in."

  Nog op het congres beslisten alle leden unaniem voor een limiet op het aantal herverkiezingen van de topmannen. Vanaf nu mogen de UEFA-voorzitter en leden van het uitvoerend comité maximaal drie termijnen van vier jaar uitzitten.