• home
 • video
 • pas verschenen

  Chapecoense wint emotionele heenwedstrijd om de Zuid-Amerikaanse Supercup

  De twee teams net voor de aftrap, met Chapecoense rechts in beeld.

  In Chapeco (Brazilië) heeft Chapecoense in een emotionele wedstrijd het Colombiaanse Atletico Nacional geklopt. De match stond in het teken van de vliegtuigramp van vorig jaar.

  In principe hadden Chapecoense en Atletico Nacional vorig jaar om de Copa Sudamericana moeten duelleren, maar een tragisch vliegtuigongeluk verhinderde dat. Op weg naar Colombia lieten 71 van de 77 passagiers het leven.

  Op aandringen van Atletico Nacional besloot de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol om Chapecoense als eerbetoon uit te roepen tot winnaar van het toernooi.

  Later werd afgesproken dat beide ploegen onderling wel nog zouden strijden om de Recopa, de Zuid-Amerikaanse Supercup tussen de winnaar van de Copa Libertadores (National) en de Copa Sudamericana (Chapecoense).

  Vannacht onze tijd vond de heenwedstrijd van die Recopa plaats, voor een kleine 20.000 toeschouwers op het veld van Chapecoense in het zuiden van Brazilië, dicht bij de Argentijnse grens. De thuisploeg haalde het met 2-1.

  In de 71e minuut lieten de toeschouwers de lichtjes van hun smartphones branden en zongen ze allemaal samen "Vamos, vamos Chape" ("Komop, Chape"), zoals ze tegenwoordig in elke wedstrijd doen sinds de vliegtuigramp.

  "Zeg mensen dat je van hen houdt"

  Voor de wedstrijd kwamen de drie overlevende spelers van Chapecoense op het veld. "Wacht niet op een vliegtuigramp om tegen de mensen die graag ziet te zeggen dat je van hen houdt. De liefde overwint altijd", zei centrale verdediger Neto. Een geëmotioneerde doelman Follmann, die zijn rechteronderbeen verloor in de ramp, kon zijn speech niet beëindigen. "Ik zou een applaus willen vragen voor al wie deze ramp niet overleefd heeft..."

  De drie spelers van Chapecoense die de ramp overleefden, waren er ook bij:

  Tweets: