• home
 • video
 • pas verschenen

  Geeft Chelsea de titel nog uit handen? Plausibel volgens de statistieken

  Chelsea zag de concurrentie dichterbij sluipen na een verrassende nederlaag.

  Chelsea leek gezwind op weg naar de titel in de Premier League, maar na een verrassende thuisnederlaag tegen Crystal Palace worden de kaarten opnieuw geschud. Onheilspellende statistieken duwen Chelsea nog van de troon. Eén ding is zeker: de confrontatie met Manchester City morgen wordt een sleutelwedstrijd.

  Voor Eden Hazard was de eerste thuisnederlaag in zeven maanden "een mooie gelegenheid om orde op zaken te stellen", maar enkele titelconcurrenten zien het als een kans. "Het maakt de competitie weer wat interessanter", gaf Chelsea-coach Antonio Conte wel toe.

  Maar moet Chelsea beginnen twijfelen? Het heeft met nog negen wedstrijden voor de boeg toch een mooie kloof van zeven punten? De statistieken leren alvast dat de competitieleider best niet op zijn lauweren rust.

  In 2011-12 had Manchester City aan zes wedstrijden voldoende om acht punten goed te maken op stadsrivaal United en de titel weg te graaien op basis van het doelsaldo (foto).

  Ook in 2013-14 slaagde City in het huzarenstukje. Toen volstond zelfs de kloof van negen punten van Liverpool niet. Toegegeven, City had nog twee wedstrijd tegoed, maar pakte wel 15 op 15 en de titel.

  Tottenham moet de druk hoog houden

  Tottenham droomt alvast van bovenstaande scenario's, zeker omdat Chelsea het in amper veertien dagen moet opnemen tegen Manchester City en Manchester United. Als Mourinho nog belust is op wraak tegen zijn ex-ploeg...

  Maar dan moeten de Spurs wel de druk hoog houden op Chelsea. Tottenham is sinds 11 februari ongeslagen in de Engelse competitie en hoeft zich ook geen zorgen meer te maken over Europese intermezzo's.

  Het competitieslot wordt wel loodzwaar voor de Spurs, want volgende maand ontvangen ze op korte tijd Arsenal en Manchester United. 

  Zegereeks geeft Liverpool ook nog een kans

  Ook Liverpool mag zich nog voorzichtig bij de titelkandidaten rekenen, maar dan heeft het wel een pittige eindsprint nodig. The Reds hinken met een wedstrijd meer achter de kiezen al tien punten achterop.

  Het voordeel: Liverpool heeft het eenvoudigste programma. Ze kijken geen team meer in de ogen dat momenteel in de top zeven kampeert. West Brom, voorlopig achtste, is volgens de logica van het klassement nog de moeilijkste tegenstander.

  Arsenal gaf in 1997-98 het goede voorbeeld. Met een sterke slotreeks van dertien overwinningen en een gelijkspel hielden ze Manchester United nog van de landstitel.

  Conclusie: Chelsea heeft de troefkaarten zelf in handen

  Chelsea heeft zijn titelkansen nog zelf in handen. Als het morgen Manchester City, dat geen sterk uitrapport heeft tegen de topploegen, kan kloppen, ziet de titelrace er opnieuw helemaal anders uit. Maar een tweede thuisnederlaag op rij zou een zware dreun zijn voor Hazard en co.