• home
 • video
 • pas verschenen

  Dopingdokter Ferrari krijgt 18 maanden celstraf na dopingaffaire met biatleet

  Michele Ferrari heeft een zeer bedenkelijke reputatie in het peloton.

  De Italiaanse arts Michele Ferrari (64) is door het Italiaanse gerecht veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden en een geldboete voor zijn betrokkenheid in een dopingaffaire met biatleet Daniel Taschler en diens vader Gottlieb, voormalig vicevoorzitter van de Internationale Biatlonfederatie (IBU).

  Gottlieb Taschler kreeg één jaar celstraf, omdat het gerecht het bewezen achtte dat hij zijn zoon Daniel geholpen had met dopinggebruik. Daniel Taschler kreeg hiervoor negen maanden cel.

  De zwaarste straf was dus voor de intussen 64-jarige Ferrari, die werd vrijgesproken van dopinghandel en zijn veroordeling opliep als medeplichtige bij dopinggebruik. Ferrari mag tijdens die periode zijn beroep als arts ook niet uitoefenen.

  Ook renners en atleten werden in het rapport genoemd

  De feiten vonden plaats tussen juli 2010 en januari 2011 en kwamen eind 2014 aan het licht, toen Italiaanse media een deel van het omvangrijk rapport van het openbaar ministerie van het Italiaanse Padua vrijgaven.

  Uit afgeluisterde telefoongesprekken bleek dat er toen een band was tussen Daniel Taschler en de levenslang geschorste Ferrari. Die gesprekken werden door het gerecht in Bolzano gebruikt als bewijsmateriaal.

  Het omvangrijke rapport was de vrucht van vier jaar onderzoek en werd destijds overgemaakt aan het Italiaans Olympisch Comité (CONI). Naast biatleten werden ook triatleten, renners en atleten vernoemd in het lijvige dossier, waarin de figuur van Ferrari centraal staat.