• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor: "Ik heb Van Avermaet nog nooit zo ontgoocheld gezien. Zijn stem zat in de grafkelder"

  Greg Van Avermaet baalde gisteren op het Ronde-podium.

  Christophe Vandegoor zag gisteren een straffe Gilbert, een goede Boonen en een teleurgestelde Greg. "Ik denk dat Sagan, Naesen en Van Avermaet de eenzame Gilbert wel zouden hebben gegrepen zonder die val", zegt Vandegoor in zijn analyse over de Ronde.

  Over Gilbert: "Opeenstapeling van ferme inspanningen"

  Een solo van 55 kilometer is op zich al sterk, groots en imponerend. Maar op 100 kilometer van de aankomst deelde Gilbert ook al de lakens uit, met onder meer Boonen in zijn wiel.

  Na die schifting op de Muur schuwde Gilbert ook het kopwerk niet. Dus zijn Ronde was in feite een opeenstapeling van ferme inspanningen. En dat is vooral indrukwekkend. Het was zoals in 2011, toen hij de concurrentie domineerde en bij momenten zelfs belachelijk maakte.

  Gilbert heeft misschien wel het veelzijdigste palmares van alle Belgen: Luik, Lombardije, Strade Bianche, de Omloop, de Waalse Pijl, de Brabantse Pijl, de Amstel, Parijs-Tours en nu dus de Ronde van Vlaanderen… Dat is indrukwekkend.

  "5 jaar geen kasseikoers gereden en dan de Ronde winnen"

  Gilbert is bij Quick-Step ook gestimuleerd door een omgeving, die het alleen maar heeft over de klassiekers. Daarvan was hij afgelopen winter al geweldig onder de indruk.

  Gilbert is slim, ervaren, heeft veel lef en is vooral heel eergierig. Dat net Gilbert na zijn vertrek bij BMC Van Avermaet kan verslaan in diens droomkoers, dat is van een heel grote symboliek voor Gilbert.

  Voor de concurrentie is dat net iets minder symbolisch. Gilbert heeft 5 jaar geen kasseikoers gereden, komt dan even in Vlaanderen meerijden en wint dan ook. Dat is op zich wel straf.

  "Denk dat Sagan en co Gilbert terugpakken zonder die val"

  Er zat heel veel pit in die versnelling van Sagan. Of Sagan, Van Avermaet en Naesen koploper Gilbert zonder die val gegrepen zouden hebben? Ik denk van wel.

  Het gat van een minuut werd snel gehalveerd. Op die brede weg richting Oudenaarde zou de eenzame Gilbert 10 kilometer lang het mikpunt geweest zijn van die achtervolgers.

  Maar Van Avermaet heeft op de Olympische Spelen in Rio ook baat gehad bij de valpartij van Nibali. Daar moeten we achteraf niet op terugkomen.
   

  "Medelijden met Boonen"

  Ik had gisteren te doen met  Tom Boonen. Al drie jaar lang kommer en kwel, met valpartijen en ander onheil. Gisteren op de Taaienberg zat hij goed vooraan, maar had hij mechanische pech met twee fietsen. Dat is enorm balen.

  Ik denk wel dat Boonen afgelopen weekend de hoop voor zijn vijfde kassei nog maar eens een week langer levendig heeft gehouden. Boonen is echt goed.

  Christophe Vandegoor over:

  • Lotto-Soudal: Ze blijven achter de feiten aanhollen en zitten nu in een hoekje. Dat is absoluut niet leuk.
  • Oliver Naesen: Hij heeft alweer bevestigd door als enige het wiel van Sagan en Van Avermaet te kunnen volgen.
  • Sep Vanmarcke: Hij krijgt een berg pech te verwerken. Vanmarcke ziet zijn voorjaar alweer door de vingers glippen, bijna letterlijk, want hij heeft gisteren een vinger gebroken.
  • Greg Van Avermaet: Hij zal op revanche belust zijn in Parijs-Roubaix. Ik heb hem nog nooit zo ontgoocheld gezien. Zelfs in de stem, die zat volledig in de grafkelder.