• home
 • video
 • pas verschenen

  Hackers van Fancy Bears slaan dit keer toe bij IAAF

  Fancy Bears hackte in februari de IAAF-servers.

  De Internationale atletiekfederatie IAAF is in februari het slachtoffer geworden van hackers. Wellicht zijn de hackers daarbij in het bezit gekomen van vertrouwelijke informatie. "We bieden onze excuses aan aan de atleten", klinkt het bij de IAAF.

  De computerinbraak is het werk van Fancy Bears. Dat - vermoedelijk - Russische hackerscollectief kraakte eerder ook al de computers van het wereldantidopingagentschap WADA.

  In februari hebben de Fancy Bears toegeslagen bij de IAAF. Daarbij werden medische gegevens van atleten gedownload van de servers. Het gaat om informatie over TUE's. Dat zijn medische attesten die een sporter toelaten om een bepaald medicijn te gebruiken dat op de lijst van de verboden middelen staat.

  De IAAF heeft intussen contact opgenomen met alle atleten die sinds 2012 zo'n TUE hebben aangevraagd. "Onze prioriteit gaat nu uit naar de atleten, want zij hebben ons informatie verstrekt waarvan ze dachten dat het veilig en vertrouwelijk was", zegt IAAF-preses Sebastian Coe (foto).

  "We bieden onze oprechte excuses aan aan deze atleten. We zullen er alles aan doen om deze situatie op te lossen."

  Voorlopig zijn er nog geen documenten gelekt die werden buitgemaakt door de computerinbraak bij de IAAF. Na de hack bij het WADA vorig jaar publiceerde Fancy Bears wel heel wat vertrouwelijke informatie, onder meer over renners Chris Froome en Bradley Wiggins.