• home
 • video
 • pas verschenen

  Broer Ken Vanmarcke: "Kans is klein dat Sep Parijs-Roubaix rijdt"

  Sep Vanmarcke kwam gisteren zwaar ten val.

  Voor Sep Vanmarcke dreigt het voorjaar helemaal in het water te vallen. Vanmarcke kwam door een val in de Strade Bianche en maagproblemen al met kopzorgen aan de start van de Ronde van Vlaanderen, maar een zware smak gisteren kan ook zijn plannen voor Parijs-Roubaix meer dan verstoren.

  "Fietsen lukt op dit moment niet"

  Sep Vanmarcke (Cannondale) bevestigde gisterenavond dat zijn rechterpink gebroken is. Maar broer Ken, ploegleider bij Cannondale, zegt aan Sporza dat de blessurelast nog een stukje uitgebreider is.

  "Door die pinkbreuk kan hij niet deftig trainen en hij is op zijn rechterflank al zijn vel kwijt. Het is best pijnlijk. Ook zijn linkervingers zijn volledig ingepakt. Sep is dus redelijk zwaar toegetakeld", legt Ken Vanmarcke uit.

  "Sep heeft vandaag niet gefietst. Dat lukt op dit moment niet. Alles trekt tegen en zijn wonden doen pijn. Als je dan toch zou fietsen, dan zou je het forceren en dat is niet de bedoeling. Herstellen is nu de prioriteit."

  Video player inladen...

  "We moeten de realiteit onder ogen zien"

  De meest logische vraag is nu natuurlijk: verschijnt Sep Vanmarcke zondag aan de start van Parijs-Roubaix? "We zijn nog altijd maar maandag. Het is dus nog te vroeg om te zeggen dat hij niet zal koersen", legt broer Ken uit.

  "Maar we moeten de realiteit onder ogen zien. Met die schaafwonden kun je wel koersen, maar die pink is natuurlijk gebroken. En we praten met Parijs-Roubaix niet over een gewone koers. Dat is gewoon de zwaarste koers die er bestaat."

  "Wat ik zelf denk? De beslissing om te starten moet in overleg met de ploegdokters gebeuren. Je kan misschien wel fietsen, maar je moet ook stuurvaardig genoeg kunnen zijn met die pink."

  "Ik denk dat de kans klein is dat Sep zal starten. Maar morgen zal hij waarschijnlijk een eerste keer fietsen en dan zal hij meer weten. Het is nu nog te vroeg om een besluit te nemen."

  "Dit is de grootste ontgoocheling uit zijn carrière"

  Voor Sep Vanmarcke is zijn valpartij in de Ronde van Vlaanderen een zoveelste mentale opdoffer. "Op je eerste trainingsdag in de winter denk je aan de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Als je dan uitvalt na een stomme val, dan is dat zwaar om te dragen", zegt Ken Vanmarcke.

  "Maar bijna elke renner komt zo'n jaar tegen in zijn carrière. In een loopbaan van 15 jaar is het onmogelijk om dit niet mee te maken. Het is heel erg balen als je in zo'n jaar zit, maar je moet er door en je moet vooruitkijken."

  "Of dit de grootste ontgoocheling uit de carrière van Sep is? Ja, zeker. In 2013 was hij in Tirreno-Adriatico zwaar op zijn knie gevallen, maar werd hij in Parijs-Roubaix nog tweede na Fabian Cancellara."

  "Dat maakte toen veel goed. Nu zit hij net in die belangrijke periode en kan hij eigenlijk geen kant meer op. Je weet gewoon dat het gedaan is."