• home
 • video
 • pas verschenen

  Bakelants: "Gilbert moet alle voordelen uitbuiten en moet Parijs-Roubaix rijden"

  Kan Gilbert zondag ook op de kasseien in Parijs-Roubaix schitteren?

  De Ardense klassiekers komen wellicht te vroeg voor Jan Bakelants, die na een sleutelbeenbreuk aan zijn terugkeer werkt. De AG2R-renner keek gisteren alleszins aandachtig naar de Ronde van Vlaanderen. "Wie mijn favoriet is voor Parijs-Roubaix? Philippe Gilbert."

  "Vlaamse koersen zijn interessanter dan Ardense klassiekers"

  Jan Bakelants volgde de Ronde van Vlaanderen vanuit zijn zetel. "Het was een fantastische koers, zoals elk jaar opnieuw. Die Vlaamse klassiekers zijn interessanter om te volgen dan de Ardense koersen, waar meer afwachtend gereden wordt", zegt Bakelants aan Sporza.

  Bakelants zag "een verdiende winnaar in een spektakelstuk", maar heeft ook zijn visie op de cruciale beklimming van de Muur van Geraardsbergen.

  "Of Greg Van Avermaet daar een fout gemaakt heeft? Op 100 kilometer van de aankomst denk ik niet dat het aan hem is om daar echt vooraan te zitten. Hij steekt zich vaak weg achter z'n ploeg en dat is z'n goed recht."

  "Hij heeft een sterke ploeg, die op zo'n moment de kastanjes uit het vuur moet halen. Ik vind dat zijn ploegmaats op de Muur dus meer gefaald hebben. Er had altijd iemand in die groep van Boonen en Gilbert moeten zitten."

  "Dat had ook voor een andere koers kunnen zorgen, want die ploegmaat had een stoorzender kunnen zijn en had zich later kunnen laten afzakken. Maar er was niemand mee."

  "Val op de Kwaremont? Mogen geen afbreuk doen aan Gilbert"

  Ook de val op de Oude Kwaremont zorgde voor een andere koers. "Ik vind de analyse van Christophe Vandegoor (zie "Lees ook") correct: zonder die val van onder meer Nibali zou Greg de olympische wegrit ook niet gewonnen hebben."

  "Zoiets gebeurt in een koers. Het is heel jammer en die val heeft waarschijnlijk de uitslag beïnvloed, maar we mogen ook geen afbreuk doen aan de prestatie van Philippe Gilbert. Dat zou te gemakkelijk zijn."

  "Gilbert moet de vruchten plukken van zijn vorm"

  Over Philippe Gilbert gesproken: moet de Belgische kampioen zondag Parijs-Roubaix rijden? "Ja, dat moet hij doen", zegt Bakelants overtuigend.

  "Philippe kan misschien meebouwen aan het succes van Tom Boonen en Parijs-Roubaix is een onvoorspelbare koers. Je weet nooit wat er kan gebeuren."

  "Het zou stom zijn om er niet te rijden. Philippe moet er de vruchten van plukken. Ik heb gelezen dat hij elk monument wil winnen en dus moet hij ervaring opdoen in Roubaix."

  "Ik ben er zeker van dat hij dat goed zal kunnen. Hij rijdt in de beste ploeg en met het beste materiaal. Al die voordelen moet je maximaal uitbuiten. Wie ik dan bovenaan zet in mijn pronostiek? Gilbert."

  "Ik denk dat de klimklassiekers er te snel zullen zijn"

  Hoe gaat het overigens met Bakelants zelf, die vorige week een sleutelbeenbreuk opliep? "Ik heb vandaag al op de rollen kunnen trainen. Dat is goed, maar ik denk dat de klimklassiekers er te snel zullen zijn", zegt de AG2R-renner.

  Wanneer kan hij weer in competitie komen? "Misschien net na die klassiekers of misschien nog net voor Luik-Bastenaken-Luik. Maar is dat wel interessant?"

  "Ik mis de Ronde van het Baskenland en de eerste wedstrijd na je inactiviteit is ook niet meteen je beste koers. Ik denk dus niet dat ik echt competitief zal zijn in Luik, mocht ik er al kunnen rijden."

  "Misschien kan ik na het weekend meer zeggen, maar ik zie het momenteel somber in."