• home
 • video
 • pas verschenen

  Zalig: Grote Markt verwelkomt Tom Boonen met vikinggroet

  Boonen werd als een held onthaald.

  0 / 0

  Boonen werd als een held onthaald.

  Tom Boonen rijdt vandaag voor de allerlaatste keer de Ronde van Vlaanderen. "Het ging de laatste weken crescendo met mijn vorm", zegt hij. Op het startpodium kreeg Boonen de eretitel "meester in de sport". "Dan heb ik toch iets verwezenlijkt in mijn leven", grapt hij.

  Op het startpodium had Linde Merckpoel een verrassing in petto voor Tom Boonen. Hij werd onder luid applaus onthaald en kreeg er de eretitel "meester in de sport".

  "Ik ben redelijk kalm gebleven, maar als ze zoiets doen, verrassen ze je wel", reageert Boonen. "Dat is een echte titel? Dan moet je vanaf nu meester tegen mij zeggen."

  "Ik hoop dat dat op mijn paspoort komt te staan. Dan heb ik toch iets verwezenlijkt in mijn leven", grapt hij.

  "Zal me niet sparen tot Greg of Peter zijn duivels ontbindt"

  Wat verwacht "Meester Tom" van zijn laatste Ronde, maakt hij zelf kans? "Als het beslissende moment op de Paterberg zal zijn en we rijden met 5 of 6 renners naar de Paterberg, dan heb ik er geen idee van."

  "Woensdag voelde ik me heel goed op training en de laatste weken ging het crescendo met de vorm. Ik heb dit voorjaar nog geen enkele keer vol moeten gaan, het was altijd vanop de tweede lijn meerijden omdat we iemand vooraan hadden."

  "Maar ik zal zeker niet de man zijn die zich zal sparen tot het moment dat Greg (Van Avermaet) of Peter (Sagan) zijn duivels ontbindt op de Paterberg. Daar hebben we Philippe voor."

  "Je moet je aanpassen aan het moment"

  "Als de beste altijd wint, zou de koers heel saai zijn. De koers is heel onvoorspelbaar. De Ronde is zo zwaar dat je op ploegmaats moet kunnen rekenen. Dat is de vraag: hoe sterk is de ploeg van Greg en hoe sterk is de ploeg van Peter? En in welke situaties komen ze terecht?"

  "Er zijn zoveel factoren waarmee je rekening moet houden voor je je tactiek kunt kiezen. Je moet je aanpassen aan het moment."

  Sporza-journalist Maarten Vangramberen had nog één grote wens voor Boonen: niet vallen, een week voor Parijs-Roubaix. "Ik hoor dat niet graag", reageert Boonen.

  "Wielrennen is een heel gevaarlijke sport en spijtig genoeg knallen er wel eens renners op elkaar. Vandaag zal dat niet anders zijn."

  "Je moet een beetje geluk hebben en je moet zo goed mogelijk vooraan proberen te zitten, zodat de kans kleiner is dat ze voor jou vallen", besluit Boonen.

  De "Viking Clap" voor Tom Boonen: