• home
 • video
 • pas verschenen

  IOC veegde dopingtesten van Jamaicanen onder de mat: "Te weinig clenbuterol"

  Volgens het IOC was er niets aan de hand bij de geteste Jamaicanen.

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de (positieve) resultaten van hertests van Jamaicaanse atleten tijdens de Olympische Spelen van 2008 afgesloten zonder gevolg. Dat bracht de Duitse zender ARD aan het licht. Volgens het IOC gebeurde dit na overleg met het Wereldantidopingagentschap WADA.

  De reportage van ARD onthult dat enkele Jamaicaanse lopers bij heranalyse van hun bloedstalen betrapt werden op het verboden product clenbuterol. De IOC ging niet over tot vervolging en hield de resultaten van de hertests geheim.

  Het IOC reageerde zondag in een persbericht dat de dossiers gesloten werden na grondig overleg met het WADA. "Het betreft enkele atleten van verschillende landen en uit verschillende sporten bij wie we hele kleine hoeveelheden clenbuterol hebben aangetroffen", klinkt het.

  "Het IOC heeft het advies ingeroepen van het WADA, dat volledig betrokken was bij de weloverwogen beslissing om de dossiers af te sluiten."

  "Uit verder onderzoek bleek dat er geen sprake was van significante en consistente patronen van het clenbuterolgebruik. Het WADA concludeerde dat het niet nodig was verder te gaan, de IOC volgde dat besluit."