• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanderhaeghe: "Die vanzelfsprekendheid van KVO in PO1, daar wil ik voor waarschuwen"

  Yves Vanderhaeghe tijdens zijn gesprek met Peter Vandenbempt.

  0 / 0

  Yves Vanderhaeghe tijdens zijn gesprek met Peter Vandenbempt.

  Yves Vanderhaeghe is de laatste PO1-trainer die het bezoek krijgt van Peter Vandenbempt. KVO is er voor het tweede jaar op een rij bij. "Dat is voor sommigen evident, maar dat is het niet. KV Oostende zal niet elk seizoen 50 punten halen", zegt de trainer van Oostende.

  Na de verloren bekerfinale tegen Zulte Waregem twee weken geleden leek Yves Vanderhaeghe in zak en as te zitten. Hij antwoordde kribbig op enkele vragen, zijn gezicht stond op onweer. Is die kater doorgespoeld intussen, nu Oostende vanavond op Charleroi speelt?

  "Ach, dat viel allemaal best mee", zegt Vanderhaeghe. "Dat interview op televisie was emo-tv. Ik vond die emotionele vragen niet terzake, het ging niet genoeg over voetbal. Ik had geen medeleven nodig."

  "Iedereen was enorm ontgoocheld, maar het was niet nodig om daar nog eens met een scherp mes door te snijden. Ik had trouwens niet het gevoel dat we de finale verloren hadden. Penalty's zijn een loterij, dat heb je niet onder controle."

  "We hebben een goeie match gespeeld en hebben door onze eigen foutjes de beker niet omhoog kunnen steken. Dat is natuurlijk zuur, want dichter kun je niet bij de beker komen, maar ik was en ben trots op onze prestatie."

  "Al moet er misschien moet er wel eens gekeken worden naar de provocaties van de doelmannen in zo'n penaltyreeks... Maar goed: ik ben die nacht om 2u 's nachts thuisgekomen en ben als een blok in slaap gevallen."

  "Weer in PO1 zitten is voor KVO niet evident"

  "Na de finale hebben de spelers een aantal dagen vrij gekregen. Zo kon iedereen de ontgoocheling verteren binnen zijn eigen kring. De donderdag erna zijn we opnieuw samengekomen en zat de sfeer er meteen weer in. Ik zag de vechtlust om weer een resultaat te behalen."

  "We kunnen de droom van voorzitter Marc Coucke nog altijd waarmaken. Dat is een Europees ticket, liefst met zo weinig mogelijk voorrondes. Dan zouden we al als derde moeten eindigen, maar die ambitie is er wel. Ik voel dat de groep weerbaar is."

  Oostende zit voor het tweede jaar op rij in Play-off I. "Mensen gaan daar nogal licht over", vindt Vanderhaeghe. "Met zo'n voorzitter vinden mensen het evident dat je PO1 haalt, maar dat is het niet. We hebben goeie spelers en een goeie technische staf én we werken er hard voor, maar dat is geen vrijgeleide voor PO1."

  "Zelfs voor een aantal van onze eigen supporters wordt het al evident. Ik zeg niet dat we te weinig respect krijgen, maar ik vind wel dat je mag zeggen: amai, dat is toch toch weer goed gedaan."

  "Die vanzelfsprekendheid, daar wil ik iedereen een beetje voor waarschuwen. We zullen met KVO niet elk seizoen 50 punten halen."

  "Als Marc Coucke boos is, heb je hem liever niet naast je"

  Na nederlagen tegen Charleroi en STVV is Marc Coucke eind januari een keer uit zijn vel geschoten. Op dat moment keek KVO tegen een 0 op 6 aan en leek PO1 in gevaar te komen.

  Vanderhaeghe: "Dat klopt. De voorzitter zag de ernst van de zaak in. Hij heeft aan de bel getrokken. Hij had het recht om iedereen weer op zijn plaats te zetten."

  "We hebben ons op tijd herpakt tegen KV Mechelen, een match die we met overtuiging wonnen. Als Marc Coucke boos is, heb je hem trouwens liever niet naast je. Dat kan ik je garanderen. Maar ik vind dat wel goed."

  "Zijn beter gewapend dan vorig seizoen"

  "De spelers hebben me een paar keer teleurgesteld met hun wedstrijdmentaliteit, maar je moet als trainer de rust bewaren en accenten leggen. Zo hebben we op mentaliteit en weerbaarheid op het einde van het seizoen nog flink wat punten gehaald."

  Die mentaliteit zal nodig zijn om een goeie start te maken vanavond. Vorig seizoen leed KVO drie nederlagen op een rij in het begin van PO1. Vanderhaeghe: "Onze start moet nu beter zijn. We kunnen op 3 punten van de leider komen."

  "We beginnen op Charleroi, een rechtstreekse concurrent die we achter ons willen houden. Dan ontvangen we Zulte Waregem, waar we revanche kunnen tegen pakken voor de beker, en dan volgt thuis Anderlecht, dat drie dagen ervoor Europees zal hebben gespeeld tegen Manchester United. Ja..."

  "We zijn nu beter gewapend dan vorig seizoen. We hebben wat meer ervaring en in vergelijking met vorig seizoen spelen we nu ook écht thuis. In Roeselare was dat toch nog anders. Voor ons eigen publiek kunnen we iets meer."

  "Of dat met de herstelde Silvio Proto in doel is? Dutoit verdiende het om de bekerfinale te spelen. Silvio had tot de finale nog maar twee matchen gespeeld en was intussen nog eens slecht gevallen. Momenteel blijkt Silvio bijna weer op zijn topniveau te zijn. Ik denk wel dat we hem in PO1 zullen terugzien, ja."

  "Met Lombaerts erbij geef je een belangrijk signaal"

  Hoe belangrijk is een Europees ticket in het groeiproces van KVO? "Als je Europees speelt, moet je daar de gevolgen van dragen. Is onze kern daar uitgebalanceerd genoeg voor? Kunnen we al die matchen verteren? Maar het is natuurlijk fantastisch om Europees te spelen, we willen ons sportief verbeteren."

  "Met Nicolas Lombaerts geef je het signaal dat je Europees voetbal ambieert. Hij kan ons veel bijbrengen, op en naast het veld, ook met zijn intelligentie."

  Kan KVO op de langere termijn de status van topclub ambiëren? "Nu is dat nog wat vroeg. Neem clubs als Gent en Genk: die staan verder dan wij, ook bijvoorbeeld in hun jeugdwerking. Als je ziet wie Genk allemaal verkocht heeft, om er met Courtois en De Bruyne maar twee te noemen. Daar moeten wij nog een grote stap zetten."

  "Maar dit seizoen is misschien wel een buitengewone kans om een Europees ticket te pakken. Als we enkel Charleroi achter ons houden, spelen we tegen de winnaar van PO2 voor een Europees ticket. Dat is dichtbij. En toch ook veraf (lacht)."

  "Vanderhaeghe-KVO is een ideaal huwelijk"

  Tot slot: hoe lang ziet Vanderhaeghe zich nog bij Oostende blijven? "Ik heb nog tijd. Ik zeg niet: ik moet naar daar of daar. In het voetbal werkt het zo niet. Ik ben heel tevreden in Oostende. Ik woon vrij dicht in de buurt en met de ambitie van KVO kan ik best leven. Ik kan meegroeien met deze club, dit is een ideaal huwelijk. Ik zit hier op mijn plaats."

  "Kwatongen fluisteren wel eens dat Marc Coucke het hier niet zo lang zal uitzingen, maar dat geloof ik niet. Hij is de machtige figuur in de club, hij zal KVO niet zo maar achterlaten. Hij is te veel supporter en te veel verbonden met de werknemers en supporters."

  En dan écht tot slot: de top 3 van Vanderhaeghe aan het einde van PO1? "Ik zet Anderlecht en Club Brugge naast elkaar op 1. AA Gent zet ik op 3 en KVO op 4."