• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel legt carrièreplanning uit: "Over twee jaar naar de weg"

  Eind mei koerst Mathieu van der Poel mee in de Ronde van België.

  Mathieu van der Poel volgt de klassiekers op de voet. In Extra Time Koers geeft de veldrijder toe dat het begint te kriebelen om de stap naar de weg te zetten. Over 2 jaar wil hij zijn crossfiets ruilen voor een wegfiets.

  "De manier waarop er gekoerst wordt bekoort me"

  Mathieu van der Poel (22) had woensdag een rustig trainingsritje van 100 kilometer afgewerkt. Zijn eerste doel op de weg is de Ronde van België (24-28 mei), maar de Nederlander volgt de klassiekers uiteraard op de voet.

  "Of het kriebelt? Ja, toch wel", bekende de veldrijder in Extra Time Koers. "Zeker de manier waarop er de laatste tijd gekoerst wordt heeft me kunnen bekoren."

  "Er wordt van ver aangevallen en daar ben ik voorstander van. Ik denk dat het bij iedereen die in zijn zetel zit begint te kriebelen."

  Tankink: "Mathieu mag de stap niet te laat zetten"

  Dan is de logische vraag: wanneer ruilt Van der Poel zijn crossfiets voor een wegfiets? "Ik denk dat hij dat niet te laat mag doen", was de raad van landgenoot Bram Tankink (LottoNL-Jumbo).

  "Je hebt toch een aantal jaar nodig. Een veldrit duurt een uur, de Ronde van Vlaanderen 6 uur. Daar zit een heel groot gat tussen. Als je daar te lang mee wacht, dan ga je die stap bijna niet meer kunnen zetten."

  Wanneer moet Van der Poel dan de overstap maken volgens Tankink? "Ik zou zeggen: over twee jaar." Van der Poel lachte en bevestigde: "Tankink kende mijn planning ongeveer al."

  "Stybar is een voorbeeld van een geslaagde overstap"

  Karl Vannieuwkerke gooide Mathieu van der Poel nog iets voor de voeten: "Ik vraag me af: als Mathieu naar Zdenek Stybar kijkt, denkt Mathieu dan dat Zdenek de juiste keuze gemaakt heeft?"

  Van der Poel: "Dat is moeilijk. Stybar heeft op bepaalde momenten heimwee naar de cross."

  "Als hij in de winter enkele crossen wil meepikken, dan toont dat aan dat hij het veldrijden mist. Maar ik vind Stybar een voorbeeld van een geslaagd overstap."

  Tankink op het NK over Van der Poel: "Wat reed die amateur hard!"

  Bram Tankink had ook een anekdote in petto over het Nederlands kampioenschap van vorig jaar. Tankink kwam in een kopgroep terecht met drie andere renners.

  Mathieu van der Poel was één van de metgezellen van Tankink, maar dat had de LottoNL-Jumbo-renner niet door: "Ik herkende dat shirtje niet, maar die gast reed zo snel."

  "Ik dacht dat het een amateur was die voor de vierde plaats reed, maar dat bleek dus Mathieu te zijn."