• home
 • video
 • pas verschenen

  Dury: "Spelers niet motiveren met statistieken van de pest, maar met supergevoel van nu"

  Francky Dury heeft zijn doel bereikt: "Competitiever Play-off I in"

  Francky Dury is de volgende in het rijtje van Play-off I-coaches. Peter Vandenbempt had een uitgebreid gesprek met de sportieve baas van Zulte Waregem over nu en volgend seizoen. "We zijn competitiever dan vorig jaar. Ik wil niet dromen, maar we staan maar 4 punten achter de eerste", zegt de trainer van de bekerwinnaar. "En ik vind dat we naar volgend seizoen toe moeten accelereren."

  Dury in het kort:

  • Uiteindelijk staan we maar 4 punten achter de eerste. Ik ga niet dromen, maar dat gevoel van competitiviteit hebben we nodig.
  • Wij hadden meer regelmaat en kwaliteit dan KV Mechelen, Genk en Standard.
  • We zullen onze verantwoordelijkheid nemen in Europa.
  • We mogen geen tweede worden, dat is geen goeie zaak voor het voetbal.
  • Zolang ik ambitie voel bij Zulte Waregem, zul je mij gelukkig zien.

  Dury: "Om competitief te zijn in PO I moet je 50 punten halen, we staan er maar 4 achter op 1e"

  Vorig seizoen moest Zulte Waregem harken om Play-off I te halen. "We hadden maar 43 punten, dan speel je niet mee. Om competitief te zijn in Play-off I moet je 50 punten halen." Dury en de zijnen verzamelden 54 punten.

  "Bij de eerste training dit seizoen - voor 2.000 man - nam ik de mensen mee in het verhaal van competitief zijn in Play-off I. Omdat het dan voor iedereen leuker wordt. Uiteindelijk staan we vandaag maar 4 punten achter op de eerste. Ik ga hier nu niet zitten dromen, maar dat gevoel van competitiviteit vind ik nodig in de situatie waarin we vandaag zitten."

  "We hebben een heel goeie eerste ronde gespeeld en waren herfstkampioen door onze zege tegen Anderlecht. De tweede ronde was iets minder om verschillende redenen: we hadden in 2017 verplaatsingen naar Charleroi, Anderlecht en Club. Daarnaast ging de focus toch een beetje naar de bekerfinale. En er was de onbeschikbaarheid van De fauw en Derijck."

  "Het was geen tactiek om in de eerste ronde zo veel mogelijk punten te vergaren, terwijl onze concurrenten  in Europa voetbalden, maar we hebben wel gezegd dat we daar moesten van profiteren. Het viel ons mee dat ze zich kwalificeerden voor de verdere rondes."

  Wat had Zulte Waregem meer dan KV Mechelen, Genk en Standard? "Regelmaat en kwaliteit"

  KV Mechelen, Genk en Standard haalden de top zes niet, Zulte Waregem wel. "Door onze regelmaat en kwaliteit", geeft Dury een verklaring. "We hebben heel weinig punten laten liggen tegen ploegen uit de rechterkolom."

  "Op verplaatsing tegen de top 8-ploegen was het wel niet goed genoeg: we speelden niet goed en haalden maar 4 op 21. Tegen de ploegen uit de play-offs hebben we dus geen enkele uitzege. Maar daar moeten we niet van wakker liggen. PO I is een andere competitie. We moeten het vertrouwen van die derde plaats uitstralen en niet bang zijn."

  Dury: "Onze rol is blijven kietelen aan de voeten van de G5"

  Francky Dury geeft toe dat Zulte Waregem profiteerde van de Europese belasting van de anderen. Volgend jaar is dat echter ook het geval voor Zulte Waregem.

  "En ik ben daar nu al mee bezig. We hebben daarover al een meeting gehad. We moeten versterken. We willen onze verantwoordelijkheid in Europa nemen. Je kunt niet het Europese ticket willen afdwingen en daar dan niks mee doen. Ik wil de Belgische coëfficiënt behouden. Ik wil die uitstraling tonen in de zes Europese duels en ondertussen mee zijn in de linkerkolom in de slipstream van de PO I-ploegen."

  "Ik heb ook gezegd dat het niet meer mag zijn van "We kunnen niet". Ik denk dat we mee moeten, al moeten we weliswaar onze plaats kennen."

  "Ik vind dat we onze rol moeten blijven spelen. En dat is, om het met de woorden van Marc Coucke te zeggen, kietelen aan de voeten van de G5."

  De aanpak en het budget van Oostende en Zulte Waregem is verschillend. Is de prestatie van Zulte Waregem dan straffer? "Ik vergelijk niet. Ik heb het wel voor Coucke op een bepaald vlak: hij zet goeie mensen - Devroe, Vanderhaeghe - op de juiste plaats."

  "Wij kunnen echter geen spelers binnenhalen van 500.000, 600.000, 700.000 of 800.000 euro. Maar we moeten misschien ook eens gaan zeggen dat we dat willen doen. Dan zit je in een ander verhaal..."

  "Spelers moet je motiveren met het gevoel van het moment en dat is super"

  Zulte Waregem haalde in de reguliere competitie maar 8 op 30 tegen de andere Play-off I-ploegen. Hoe haal je dat uit de hoofden van de spelers?

  "Spelers moet je niet motiveren met statistieken van de pest, maar met het gevoel van het moment. En dat gevoel is super. Ze hebben er alles aan gedaan om de bekerfinale te winnen. Ik denk dat we dat goed gevoel en die kwaliteit moeten uitstralen en niet te veel moeten nadenken over de competitie."

  "Vorig jaar waren we kwalitatief minder. We hebben nu een betere ploeg en zullen er voor gaan. We zijn vorig jaar toch ook niet weggespeeld. Dat sterkt me dat we dit jaar competitiever zullen zijn."

  "Als ik zie hoe we de bekerfinale tot in de kleinste details hebben voorbereid, dan meen ik dat de jongens capabel zijn om dat mee te nemen in de volgende wedstrijden."

  "We mogen geen tweede worden, dat is geen goeie zaak voor voetbal"

  Als bekerwinnaar is Zulte Waregem volgend seizoen verzekerd van de groepsfase van de Europa League. Als het kampioen wordt, mag het naar de groepsfase van de Champions League. Als tweede wacht de derde voorronde van de Champions League. En daar is geen vangnet van de Europa League.

  Dus mag Zulte Waregem geen tweede worden. En dat zal toch zijn rol spelen, maar welke? Positief of negatief? Dury: "Dat is een moeilijke zaak. En ik ben bang voor de reacties en de kritiek. Ik zat nog nooit in een situatie dat winnen van een bekerfinale je kon storen in de play-offs. Ik vind dat dit moet opgelost worden, want dit is geen goeie zaak voor het voetbal."

  "Ik vind het niet goed dat je de bekerfinale speelt op dit tijdstip. Het is niet goed dat je om welke reden dan ook de bekerwinnaar meeneemt naar de meest prestigieuze competitie van je voetbalverhaal, de play-offs."

  Over mindere relatie met Gent/Anderlecht: "Wij zijn geen concurrenten"

  Vandenbempt had het ook over de gebrouilleerde relatie van Zulte Waregem met een aantal topclubs als Gent en Anderlecht, remember de al dan niet transfers van Kums, Van der Bruggen, Thorgan Hazard...

  Dury erkent: "Ik vind dat wij daar het initiatief moeten nemen. Maar we mogen het ook niet erger maken dan het is. Wij zijn vragende partij, zij kunnen het missen. Maar wij zijn geen concurrenten voor hen, als ik de verhouding met Anderlecht neem. Ik denk dat er meer door anderen dan door de twee ploegen een misverstand is geweest. Ik begrijp de ontgoocheling, maar we moeten dat uitpraten."

  "Eigenlijk is het niet goed voor Anderlecht, Gent of Zulte Waregem dat spelers als Van Der Bruggen, Mechele of Heylen - met alle respect - in de bodem van eerste gaan voetballen. De ontwikkeling van Meïté, Coopman en Hazard heeft bewezen dat hier in ons mooie oefencomplex jonge voetballers van topploegen in België zich in perfecte omstandigheden kunnen ontwikkelen. Laat die onmin dus stoppen."

  "Wij zijn geen concurrenten voor topploegen. Ik vind dat alvast van niet. Wij hebben niet die historiek, die naam, dat supportersaantal en dat budget. Laat ons kietelen en laat het ons plezant maken. Wij moeten het initiatief nemen, maar het moet van twee kanten komen. De concurrentie wordt ook beter van een competitief Zulte Waregem."

  Dury: "Ik vind dat we moeten accelereren, de directie beseft dat ook"

  Dury maakte in de media al duidelijk dat Zulte Waregem op een kruispunt staat: ofwel blijven doordoen zoals nu, ofwel doorgaan en klimmen. "Ik vind dat we moeten kiezen voor dat laatste."

  "Als je een stadion hebt van 14.000 mensen moet je zorgen voor competitiviteit op het terrein. Mensen komen voor suspense en plezier. Mensen associëren zich met winnen en succes. Wij moeten daarvoor zorgen."

  "Ik vind dat we nu stappen moeten zetten. We zijn vijf van de acht keer bij Play-off I geweest. Dat is evenveel als Genk en Standard. Dan moet je nadenken en zeggen dat je die status wil behouden. Dat zal inspanningen vergen van iedereen. Maar vraagt succes geen inspanning? Ik denk dat zelfs de directie er zich van bewust is dat we een stukje moeten accelereren."

  "Als sportief manager met een langdurig contract bij Zulte Waregem is het mijn plicht om dat te zeggen. Zolang ik hier ambitie voel, zul je mij hier altijd gelukkig zien. Elke coach die het behoorlijk doet, krijgt aanbiedingen, maar die zijn vandaag helemaal niet aan de orde."

  Pronostiek Dury: 1. Club Brugge, 2. Anderlecht, 3. AA Gent

  Dury: "Ik vind dit moeilijk en ik leg ook uit waarom. Ik zou meteen zeggen dat Club en Anderlecht het voor 1 en 2 onder elkaar uitmaken. Maar Gent heeft zich versterkt in januari. Het is af van Europees voetbal en heeft een geweldige boost gekregen. Het speelt iedere week voor 20.000 man. En je mag Louwagie en De Witte niet onderschatten: ze willen vanuit de underdogrol aansluiten."

  "De eerste match is Gent-Club, dat is een heel belangrijke voor Gent. Als ze die winnen, doen ze mee. Maar mijn pronostiek is: 1. Club, 2. Anderlecht, 3. Gent en Zulte Waregem op 4, dat zou mooi zijn."