• home
 • video
 • pas verschenen

  Dury: "Blij met promotie van Decuyper, maar er is kleine wonde geslagen"

  Francky Dury: "Dubbel gevoel als ik over Patrick Decuyper praat."

  0 / 0
  Patrick Decuyper promoveert met Antwerp naar eerste. Van 2012 tot 2013 werkte hij als CEO van Zulte Waregem samen met Francky Dury. De coach heeft "een dubbel gevoel" bij de ondernemer na de stamnummeraffaire. "Ik ben blij voor hem. We respecteren elkaar diep, maar er is toch een kleine wonde geslagen", vertelt Dury in een interview met Peter Vandenbempt.

  "Decuyper heeft guts"

  Dury herinnert zich wel de goeie samenwerking met Decuyper bij Zulte Waregem: "Het is een ondernemer. Hij heeft het ondernemerschap in de club gebracht. Hij heeft guts. Maar hij nam toch wel wat risico. Dat hebben we achteraf moeten vaststellen. Er werd in die periode wat meer uitgegeven dan er binnenkwam."

  Decuyper durfde en luisterde ook naar Dury. "Ik herinner me dat hij de manager van Eden had ontmoet in het olympische dorp in Londen. Hij zei me al lachend: "Ik ga Eden kopen." Ik zei: "Nee, koop Thorgan." Die had toen geen cv, maar we hebben hem gehaald. Qua pr stond daar heel veel tegenover."

  "Het advies dat ik toen gaf, heeft Decuyper helemaal gevolgd. Uiteindelijk zijn we daar heel goed mee geweest. Dat was ook Patrick. Net daarom vind ik dat zulke mensen de kans moeten krijgen om hun ding te doen in eerste klasse."

  "De discussie over het stamnummer vond en vind ik nog altijd niet mooi"

  Maar er is een maar. Patrick Decuyper ging in 2013 na de tweede plaats in de competitie leuren met het stamnummer van Zulte Waregem. De zakenman wou het stamnummer naar het Kiel in Antwerpen verhuizen.

  Francky Dury: "Die discussie over het stamnummer vond en vind ik nog altijd niet mooi. Dat was werken op twee wegen. Ik vond dat spijtig. Dat was net nadat we tweede waren geworden. In plaats van met een goed gevoel rond te lopen, was dat een klap in het gezicht van vele fans."

  "Maar je moet hem wel meegeven dat hij nadien met Antwerp een ploeg in verval genomen heeft en hij die ploeg op twee à drie jaar naar eerste bracht. Ik ben ervan overtuigd dat hij dat op dezelfde manier deed: als ondernemer, met guts."

  "Als je met hem praat, is er ook maar één onderwerp: voetbal. Mensen die voetbal uitstralen, moet je bewonderen. Maar praten over Patrick Decuyper geeft me altijd een dubbel gevoel."

  Dury: "Watch out voor Antwerp!"

  Francky Dury beseft dat zijn ploeg er met de promovendus een concurrent bij heeft, zeker door de figuur van Decuyper, die achter hem ook nog Ghelamco-topman Paul Gheysens zitten heeft. "Ik zeg vandaag al: "Watch out voor Antwerp!"

  "Zij kunnen in mijn vijver komen vissen. Wij vissen in de linkerkolom en in 6-5-4. Ik ben ervan overtuigd dat Patrick met meer financiële slagkracht en lef in dezelfde vijver wel één of twee profielen van Zulte Waregem, Oostende of Charleroi kan afnemen."

  Dury heeft Decuyper wel nog niet gefeliciteerd met de promotie, net zoals die hem nog geen sms heeft gestuurd na de bekerfinale. "Ik denk dat dat niet is omdat we elkaar niet respecteren. We respecteren elkaar diep, maar er is toch een kleine wonde geslagen."

  "Maar mijn hart - en dat meen ik - gun het Antwerp en Decuyper. Die heeft het qua resultaten niet slecht gedaan."