• home
 • video
 • pas verschenen

  "Favoriet of half peloton? Wie op voet- of fietspad rijdt, vliegt uit de Ronde"

  Op het voetpad rijden is een oud zeer in het peloton.

  Enkele hete standjes in de Driedaagse de Panne hebben de jury van de Ronde van Vlaanderen op scherp gezet. De Franse juryvoorzitter belooft onverbiddelijk op te treden tegen iedereen die niet binnen de lijntjes kleurt.

  In de eerste rit van de Driedaagse werd een aanrijding tussen renners en toeschouwers of seingevers enkele keren op het nippertje vermeden. Vooral op de vesten in Geraardsbergen reden verschillende renners op plaatsen waar ze niet thuishoren.  

  Reden genoeg voor de jury van de Ronde van Vlaanderen om zondag een nultolerantie te beloven. "Ik zal zondag mijn verantwoordelijkheid nemen", zegt de Franse juryvoorzitter Didier Simon in Het Laatste Nieuws.

  "Er zijn wel twee voorwaarden: ik of mijn collega's moeten de inbreuk met eigen ogen kunnen vaststellen én de renner moet geïdentificeerd kunnen worden."

  "Als dat het geval is en de renner in kwestie rijdt op een voetpad met de bedoeling daar ook maar één meter voordeel uit te halen, dan vliegt hij zonder pardon uit koers."

  "Wat als het een favoriet is? Dat maakt echt niet uit. Vraag het maar aan Romain Bardet (die uit Parijs-Nice werd gezet). Wat als het om een half peloton gaat? Dan gaat dat halve peloton eruit. Het is allemaal te gevaarlijk geworden om dat nog te tolereren. Een mentaliteitswijziging dringt zich op."