• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Wat altijd terugkomt bij de Rode Duivels is een match leren winnen"

  De Rode Duivels gaven een 1-3-voorsprong nog uit handen.

  Het late gelijkspel van de Rode Duivels in Rusland was een uitschuiver zonder gevolgen, maar er kunnen toch een paar lessen uit getrokken worden. "Het cliché waarmee we uit het EK zijn gekomen: een match afmaken, daar slagen de Rode Duivels voorlopig niet in", concludeert Peter Vandenbempt.

  "Je mag nooit conclusies trekken uit oefenmatchen. Dat weten we sinds Euro 2000 toen België iedereen van de mat veegde voor het toernooi in oefenmatchen."

  "De Rode Duivels gingen zelfs winnen in Italië, maar gingen er uiteindelijk wel uit in de eerste ronde. Wel vind ik het zorgwekkend, dat het defensieve werk tegen Rusland te wensen overliet tegen toch niet de beste aanval ter wereld."

  "Als je op het einde van de match nog twee goals incasseert, is dat een beetje zorgwekkend. Er wordt wel gezegd dat het te maken had met concentratieverlies en dat er veel werd gewisseld, maar op Boyata na waren het allemaal basisspelers die invielen."

  "Wat altijd terugkomt is een wedstrijd leren winnen. Het cliché waarmee we uit het EK zijn gekomen. Een match afmaken, daar slagen de Rode Duivels voorlopig niet in. Tegen Griekenland, oké, dat is een vervelende wedstrijd. Maar een gelijkspel tegen Rusland is weinig flatterend."

  "In tweede helft zagen we de goede Tielemans"

  Toch was het ook niet allemaal kommer en kwel. "Tielemans heeft alles bij elkaar een goede match gespeeld. Hij heeft zelf aangegeven dat hij in het begin wat nerveus was. Hij was in het begin wat schuchter in zijn acties en liet ballen schieten die hij in zijn beste doen niet laat schieten." 

  "Maar het is zijn grote kwaliteit dat hij de plankenkoorts overwonnen heeft. In de tweede helft zagen we de goede Tielemans, die vooruit durfde voetballen en infiltreren."

  "Het is wel typisch Roberto Martinez om te overdrijven in het bewieroken van een speler. Ik durf niet te denken dat we Tielemans nu al niet meer kunnen wegdenken uit dit elftal. Je weet nooit wat er nog gebeurt tot het WK."

  "Ik denk wel dat Tielemans heel bewust zijn carrière uitbouwt en geen te grote sprong zal wagen. Dan zal hij zich wel verzekeren van een basisplaats bij een grote club, geen absolute topclub. Als hij bevestigt op een hoger niveau, zal hij dicht bij een basisplaats zitten."

  "De Dembélé zoals we hem kennen bij Tottenham"

  "Het balverlies van Dembélé voor het tweede doelpunt van de Russen was een beetje een smet op zijn prestatie, maar viel ook wel in een periode dat de Belgen collectief minder presteerden."

  "Het neemt niet weg dat Dembélé een goede match speelde. Zoals we hem kennen bij Tottenham, maar veel te weinig bij de nationale ploeg: sterk aan de bal, regisseur op het middenveld, grote actieradius en het spel versnellend."

  "Hij deed het toch anders dan we gewoon zijn met Witsel op het middenveld. Dus ik denk dat Dembélé zijn kans gegrepen heeft. Als hij zich op die manier kan ontwikkelen, kan het er op termijn van komen dat hij een basisspeler wordt. Met zijn technisch vermogen, vista en kracht zou dat al vele jaren het geval moeten zijn geweest."

  "Tegen Griekenland hebben we gezien dat als België het spel moet maken en de bal snel moet rondgaan, en dat zal de komende tijd bijna in alle wedstrijden zo zijn, dan is de keuze voor Fellaini niet de beste."

  "Dembélé ligt dan in balans met Witsel en dat wordt moeilijker. Want zoals de bondscoach een boon heeft voor Tielemans, heeft hij dat ook voor Witsel." 

  "Carrasco heeft iets goed te makende volgende keer"

  "Carrasco heeft, denk ik, een slechte beurt gemaakt. Zijn prestaties tegen Griekenland en Rusland opgeteld, zullen de bondscoach tot nadenken stemmen. Tegen Griekenland was hij nog van goede wil, maar deed hij veel verkeerd en haalde hij zijn niveau niet."

  "Maar zijn invalbeurt tegen Rusland was die van iemand die niet geïnteresseerd was. Daar komt bovenop dat de man die zijn concurrent kan zijn, Chadli, het uitstekend gedaan heeft op vlak van mentaliteit en bijdrage aan het spel. Nu je weet niet hoe Carrasco zich de volgende weken zal profileren bij Atletico Madrid in de Champions League. Maar Carrasco heeft iets goed te maken de volgende keer."