• home
 • video
 • pas verschenen

  Turkse Bulut verliest gouden medaille van Olympische Spelen 2012

  Bulut ontving eerst zelf nog de zilveren medaille.

  De Turkse atlete Gamze Bulut verliest haar gouden medaille van de 1.500 meter op de Olympische Spelen van Londen in 2012. De 23-jarige Bulut liet in haar biologisch paspoort verdachte schommelingen optekenen en wordt voor vier jaar geschorst.

  Bulut won in 2012 in eerste instantie zilver op de 1.500 meter. Ze eindigde immers achter haar landgenote Asli Cakir Alptekin. Die werd op haar beurt echter voor acht jaar geschorst nadat ze betrapt werd op bloeddoping.

  De gouden medaille gaat nu naar Maryam Yusuf Jamal, uit Bahrein.

  Niet het enige geval van doping

  Bovendien kwam vorige week ook de Zweedse (met Ethiopische roots) Abeba Aregawi, de vijfde uit de finale, in opspraak in een nieuwe dopingaffaire.

  Ook de nummers 7 en 9 uit de olympische finale, de Russinnen Jekaterina Kostetskaja en Natallia Karejva, zijn ondertussen geschorst wegens het gebruik van verboden middelen.

  Naast Bulut verliest ook haar landgenote Elvan Abeylegesse diverse medailles. Ze testte positief bij een heranalyse van haar staal op het WK in 2007. Daardoor worden al haar resultaten tussen 25 augustus 2007 en 25 augustus 2009 geannuleerd.

  Ze verliest zo haar zilveren plakken op het WK in Osaka (op de 5.000m) en op de Spelen in Peking (op de 5.000 en 10.000m). Haar Europese titels op beide afstanden (in 2010) mag ze behouden. De 34-jarige atlete wordt ook voor twee jaar geschorst.