• home
 • video
 • pas verschenen

  Mazzu: "Ik zou Charleroi nooit verlaten voor Standard"

  Felice Mazzu heeft een speciale band met Charleroi.

  0 / 0

  Felice Mazzu heeft een speciale band met Charleroi.

  Deze week zet Peter Vandenbempt zijn schijnwerper elke dag op een deelnemer aan Play-off I. Zijn tweede stop is Charleroi. Hij had er een uitgebreid gesprek met coach Felice Mazzu. "Voor de neutrale supporter is ons voetbal misschien niet altijd aantrekkelijk, maar er is meer dan balbezit alleen."

  "Extra motivatie om ongelijk van analisten te bewijzen"

  “Ik ben heel tevreden dat we erbij zijn. Play-off I halen is voor ons niet evident, niet veel mensen geloofden dat we het uiteindelijk zouden halen. Ik ben trots op de spelers. Zij hebben een uitstekend seizoen achter de rug.”

  “Maar het is ook een opluchting want het was moeilijk op het einde. Zeker aanvallend was het niet meer top, maar we hebben dat gecompenseerd met een goeie organisatie. Het zou jammer geweest zijn als we er na dit seizoen niet bij waren geweest. Uiteindelijk hebben we 25 van de 30 speeldagen in de top zes gestaan. Het is dus geen toevalstreffer."

  Heeft het ticket voor POI meer waarde nu topclubs als Genk en Standard er niet bij zijn? "Misschien wel. Maar mijn boodschap voor de spelers is nooit om te knokken om anderen te doen verliezen, wel om zelf te winnen. Die nuance is belangrijk. We wensen de andere clubs geen ongeluk toe. We hebben niet geprobeerd de andere clubs uit POI te houden, we wilden er zelf gewoon bij zijn."

  Herinnert Mazzu zich nog de voorspellingen van de analisten voor het seizoen? "Ik denk niet dat wij bij de top zes stonden. Deze winter hadden we ook een moeilijke periode, dus toen waren de kenners er nog meer van overtuigd dat we het niet zouden halen. Maar de spelers hebben alles uit de kast gehaald. Het is leuk om de analisten ongelijk te geven. Dat is een extra motivatie."

  "Het is geen tactiek om pas in de slotfase te scoren"

  "Mazzu-time" is een begrip geworden in Charleroi. "Daar zijn een paar verklaringen voor. Een eerste verklaring is zeker geluk. Daar moeten we eerlijk over zijn. Het is geen tactiek om altijd pas in de slotfase te scoren. Dat plan je niet."

  "Maar er zijn toch ook andere elementen die een rol spelen, zoals de spirit van de spelers. Ze zijn mentaal heel sterk en geven nooit op. Dat is speciaal."

  "Daarnaast zijn ze fysiek ook sterk. We werken altijd met het oog op de langere termijn. We willen dat de spelers nog paraat zijn op het einde van een match of op het einde van het seizoen. Op onze stage in januari hebben we de spelers klaargestoomd. Niet om fit te zijn voor een paar belangrijke matchen, maar om fris te blijven tot het einde van de reguliere competitie."

  Hoeveel jaar is Mazzu al ouder geworden langs de lijn? “Ik hoop geen tien. Ik ben altijd wel moe na die wedstrijden. Ik ben gewoon blij dat we ons doel gehaald hebben, zelfs als dat ervoor gezorgd heeft dat ik wat minder lang zal leven."

  "Die late goals maken ook veel emoties los. Dat past misschien wel bij onze club en onze supporters. Het zijn mooie momenten."

  "Onze ambitie in Play-off I? Een Europees ticket"

  Met welke ambitie begint Charleroi aan Play-off I? "We blijven nederig, maar hebben wel ambitie. We willen een Europees ticket pakken. Dat zou weer een nieuwe stap zijn voor deze club. Dat is een doel waar de spelers voor kunnen vechten."

  "Het team is dit seizoen volwassener geworden. We hebben ook punten gepakt in moeilijke matchen, zoals uit tegen Genk. De spelers hebben meer zelfvertrouwen, meer geloof in eigen kunnen."

  "De stabiliteit van deze club is essentieel. Op het niveau van het bestuur, de trainers, maar ook de spelers. Soms moesten we sterkhouders verkopen om financieel gezond te blijven, maar we hebben wel een vaste groep van 16 of 17 spelers die al lang hier zijn. Daardoor pikken ze tactische aanwijzingen sneller op. Andere clubs hebben individueel meer talent, maar collectief staan wij sterk."

  "Bovendien hebben we deze winter geen sleutelspelers verkocht, maar net Remacle en Harbaoui kunnen aantrekken. Dat is weer een stap in onze evolutie."

  Hoe zou Mazzu het spel van Charleroi beschrijven? "De organisatie is bij ons heel belangrijk. We verdedigen op hoog niveau. Voor de neutrale supporter is het misschien niet altijd even aantrekkelijk, maar in het voetbal is er meer dan balbezit alleen. Verdedigen telt ook. Al zouden we natuurlijk graag soms wat beter voetbal brengen."

  "Ben blij dat ik puzzelstukje ben in heropleving van deze stad"

  “Toen ik vier jaar geleden naar deze club kwam, was ons doel om Play-off I te halen. Dat is nu al twee keer gelukt. Dat betekent heel veel voor de club, maar ook voor deze stad."

  "Charleroi wordt vaak gezien als een uithoek van België. Met het voetbal kunnen we wat kleur geven aan dat grijze imago. De voetbalclub heeft ook een invloed op de leefomstandigheden in deze buurt."

  "Je ziet dat nu al. De stad is aan het heropleven. Dit was een industriestad die heel hard getroffen werd door sociale en economische problemen. Nu zie je dat er bijvoorbeeld nieuwe winkels komen. Het voetbal speelt daar zeker een rol in, net als het stadsbestuur, de supporters en de inwoners.”

  "Dat ik dicht bij de supporters sta? Dat zie ik als een compliment. Ik ben hier geboren. Deze stad heeft mijn vader welkom geheten en hem werk bezorgd. Ik ben blij dat ik nu iets kan terugdoen. Ik ben trots dat ik een klein puzzelstukje ben in de heropleving van Charleroi."

  "Het is geen doel voor ons om beter te zijn dan Standard"

  Charleroi is de enige Waalse club in Play-off I. Is het de nieuwe vaandeldrager van het Waalse voetbal? "Ik zal het klassement niet tegenspreken. Maar wij vechten niet om beter te zijn dan Standard. Dat is geen doel voor ons. We willen gewoon zelf zo goed mogelijk zijn."

  "Maar als we boven Standard eindigen en zo de beste Waalse club zijn, des te beter. Daar ben ik toch een beetje trots op. Maar het zou ook leuk zijn als Standard erbij geweest was in POI. Dat zijn toch altijd leuke wedstrijden."

  "Misschien is dat nog een extra verantwoordelijkheid, ambassadeur zijn van het voetbal in Wallonië. Dat bezorgt me geen extra druk, zelfs als ik soms eens tegen een flesje schop."

  Kan Charleroi op termijn een club worden van het niveau van Genk of Gent? "Zeker. Dat is ook het doel van het bestuur. Charleroi is de enige 1A-ploeg in de regio, dat is een voordeel. Maar we moeten ook financieel stappen zetten. Ons budget schommelt tussen 10 en 12 miljoen euro, de andere clubs uit de top zes hebben een veel hoger budget."

  "Er liggen ook plannen klaar om ons trainingscentrum te verbeteren. Ook het stadion moet verfraaid worden. En uiteraard moeten we ook onze jeugdacademie uitbouwen. Zo kunnen we af en toe toch eens een eigen jeugdspeler lanceren."

  "Ik zou Charleroi nooit verlaten voor Standard"

  Mazzu is al vier jaar trainer in Charleroi, kan hij nog meer bereiken met deze club? “Ah, nu komen de moeilijke vragen. Vier jaar is niet veel, maar ook niet weinig. Natuurlijk heb ik ambitie. Maar vandaag denk ik maar aan een ding: aan de play-offs."

  “Natuurlijk kan ik nog beter doen met deze club. Ik ben geen kampioen, heb de Champions League nog niet gewonnen, ... We zijn zesde in de competitie, dus we kunnen ook nog 5e of 4e worden."

  "Maar als op een dag een club belt, een club die financieel meer middelen heeft en die meedoet voor de prijzen, dan zal ik dat voorstel bespreken met het bestuur. Als dat niet gebeurt, blijf ik graag hier. Ik hoor en lees ook veel, maar tot nu toe heeft nog niemand mij officieel benaderd."

  "Standard? Ik zou Charleroi nooit verlaten voor Standard. Zelfs niet als het bestuur akkoord gaat. Ik heb van deze club een kans gekregen om mij te bewijzen. Het publiek heeft veel respect voor mij. Dat zou geen goeie stap zijn voor de club, voor de regio, ook niet voor mij. Als ik hier op een dag ontslagen word en ik heb geen werk, dan is het een ander verhaal. Dan kan ik mij wel voorstellen dat ik trainer word van Standard."

  De top 3 volgens Felice Mazzu aan het einde van POI:

  "Charleroi, Charleroi, Charleroi. Hahaha. Okay, maar niet in volgorde: Anderlecht, Club Brugge, Gent. Of is dat net wel in de juiste volgorde?"