• home
 • video
 • pas verschenen

  Ghelamco blijft optimistisch: "18 maanden nodig voor bouw Eurostadion"

  De soap rond het Eurostadion blijft maar duren.

  Het project rond het Eurostadion kreeg de voorbije weken opdoffer na opdoffer te verwerken, maar bij bouwpromotor Ghelamco blijven ze optimistisch. "Wij hopen het stadionproject tegen het najaar van 2019 te realiseren", klinkt het.

  Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts herhaalde vandaag nog eens dat hij enkele belangrijke gronden voor de bouw van het Eurostadion weigert te verkopen. De kans dat het Eurostadion er zal komen, lijkt dus elke dag kleiner te worden. Maar bij Ghelamco blijven ze in een goeie afloop geloven.

  "Hoeveel tijd we nodig hebben om dit project uit de grond te stampen? Dat hangt af van hoe simultaan we onze ploegen kunnen inzetten. Maar we hebben minstens 18 maanden nodig", legt bestuurder Philip Neyt uit aan Sporza.

  Zal Ghelamco die 18 maanden wel krijgen? "Dat hopen we, maar er is nog drie jaar. We hopen dat we vroeger kunnen beginnen met de bouw, zodat we zo veel mogelijk overdag kunnen werken. Dat heeft ook een impact op de kost."

  Het stadion moet van de UEFA een jaar voor de start van EURO 2020 klaar zijn. "Dat zegt de UEFA inderdaad, maar kijk naar het stadion van Lyon. Dat was pas 5 à 6 maanden voor de start van het voorbije EK klaar."

  "Wij hopen het stadionproject inderdaad in het najaar van 2019 te realiseren. Het stadion moet dan van de UEFA speelklaar zijn. Dat wil niet zeggen dat de volledige infrastructuur dan al in orde moet zijn."

  "Koning Boudewijnstadion is nooit een optie geweest"

  Her en der werd nog maar eens geopperd of aanpassingswerken aan het Koning Boudewijnstadion geen alternatief zouden kunnen vormen. Ghelamco countert die piste eigenhandig met een studie die het zelf besteld heeft bij een Nederlands expertenbureau.

  "Het Koning Boudewijnstadion is nooit een optie geweest", verduidelijk Ghelamco. "Wij hebben de opdracht gekregen om het project te realiseren op parking C. Het stadion moest daar komen."

  "We hebben een objectieve analyse laten doen of het Koning Boudewijnstadion een haalbaar alternatief was, maar dat is simpelweg niet het geval. Op technisch en financieel-economisch vlak is dat niet haalbaar."