• home
 • video
 • pas verschenen

  Martinez: "Ik voer 6 wissels door: mix van spelers van zaterdag én nieuwe namen"

  Roberto Martinez moet heel wat namen met blessures missen.

  Bondscoach Roberto Martinez moet stevig puzzelen aan zijn team door de vele geblesseerden. Morgen tegen Rusland zal hij zes wissels doorvoeren in vergelijking met de 1-1 van zaterdag tegen Griekenland. Mignolet in doel en Vermaelen achteraan gaf hij al weg. In zijn driemansverdediging speelt Toby Alderweireld een belangrijke rol: "Vriendschappelijke duels bestaan er voor mij niet."

  Naast de geblesseerden Kompany, Hazard, De Bruyne en Meunier voor Griekenland kwamen Courtois (heup), Fellaini (teen) en Ciman (knie) ook nog eens in de ziekenboeg terecht. Die drie stonden in Brussel in de basis.

  Martinez: "Ik zal zes wissels doorvoeren tegenover zaterdag. In doel staat Mignolet en Vermaelen speelt achteraan in de plaats van Ciman. Dat was zo voorzien. Het wordt dus een mix van spelers van zaterdag en nieuwe namen."

  Mignolet heeft goeie herinneringen aan Rusland: hij pakte er in november 2010 zijn eerste cap. Vermaelen mag wedstrijdritme opdoen, bij Roma speelt hij niet veel. Voorts lijken Dembélé, Tielemans en Mirallas een goeie kans te hebben om aan de aftrap te staan.

  "Voor iedereen die dinsdag speelt, zal er een reden zijn. Spelers die anders naast de basiself vallen, krijgen een uitstekende kans om zich eens te tonen. Wat mij betreft, is het dan weer een kans om te zien hoe deze ploeg de vele afwezigheden kan opvangen."

  Martinez: "Ga elke wissel gebruiken"

  Alderweireld: "Als prof moet je omkunnen met deze match"

  Alderweireld steekt regen Rusland zijn 67e cap op zak. Zijn statuut de voorbije jaren is veranderd: van rechtsachter in de viermansverdediging van Wilmots tot centrale verdediger bij de drie achterin van Martinez.

  "Ik voel natuurlijk ook dat ik belangrijker ben geworden, ik draai dan ook al een tijdje mee. Veel hangt ook af van de prestaties bij je club. Maar als de coach me op de rechtsback nodig heeft, kan ik daar ook spelen."

  De Tottenham-verdediger krijgt morgen Vermaelen naast zich: "Ik heb al vaker met hem gespeeld. Thomas is een modelprof, maar spijtig genoeg vaak geblesseerd."

  Niet alle Duivels lijken gelukkig met een verplaatsing naar Rusland op dit drukke tijdstip van het jaar voor een oefenduel: "Maar als prof moet je", bekent Alderweireld. "We wisten het op voorhand, dus konden we ons mentaal voorbereiden."

  "Vriendschappelijke matchen bestaan trouwens niet voor mij: je speelt voor je land en dan wil je winnen. Ik beschouw dit dus als een leuke wedstrijd tegen een sterke tegenstander. Bovendien is het een goeie voorbereiding op volgend jaar, we kunnen de sfeer al eens opsnuiven. Niet enkel het financiële aspect is belangrijk, ook het sportieve", verwijst hij naar de 300.000 euro die de KBVB vangt voor de wedstrijd.

  Alderweireld: "Rusland zal wel proberen om aan te vallen"

  Kopzorgen voor Russische coach

  Martinez' Russische collega, Stanislav Tsjertsjesov staat meer dan een jaar voor het WK al onder druk, omdat de resultaten in de oefenduels tegenvallen. België, de nummer 5 van de wereld, is dan geen cadeau voor de nummer 60, een dieptepunt voor de trotse Russen.

  Tsjertsjesov heeft zich al wat aangepast aan de vele Belgische geblesseerden: "We hebben wat anders getraind. We hebben veel info over de tegenstander en die zullen we zeker gebruiken. Maar het belangrijkste is wel ons eigen spel te spelen."

  Rusland speelt in een 3-5-2 en is vooral achterin kwetsbaar, waar enkele sterkhouders hebben afgehaakt, onder wie aanvoerder Berezoetski. Hun vervangers zijn nog niet op elkaar ingespeeld, wat tot de slechte resultaten leidt.