• home
 • video
 • pas verschenen

  Jack van Gelder: "Oranje moet weer uitgaan van de bluf"

  "Het WK is over en out voor Nederland", vertelt Jack van Gelder.

  Danny Blind is gisteren de laan uitgestuurd door de Nederlandse voetbalbond. Jack van Gelder legt de schuld niet alleen bij de ontslagen bondscoach. "Het elftal is gewoon niet meer sterk genoeg", vindt de voetbalcommentator. Als opvolger voor Blind denkt Van Gelder aan Louis van Gaal of Ronald Koeman.

  "Er zit geen lijn meer in het elftal"

  Met het ontslag van Danny Blind is volgens Jack van Gelder de zaak nog lang niet opgelost bij Oranje. "Het elftal is gewoon niet meer sterk genoeg", vindt de voetbalcommentator. "Er zit te weinig lijn in."

  "De spelers die we hebben zijn op hun retour, te jeugdig of ze renderen alleen maar in een buitenlandse vereniging met goeie spelers eromheen."

  "Strootman is goed in Rome, maar bij Oranje raakt hij geen bal meer. Robben (foto) was onherkenbaar in Bulgarije. Wijnaldum is een schim van de speler bij Liverpool. En Sneijder moet tevreden zijn met een rol als invaller."

  "Nederland heeft te weinig dragende en beslissende spelers in z'n kern zitten. In een niet zo ver verleden hadden we mensen als Van Persie en Huntelaar. Zij konden vanuit het niets goals maken."

  "Ga uit van de bluf"

  "Er is ook een grote discussie aan de gang over het spel van Oranje", gaat Jack van Gelder voort. "We krijgen om onze oren met angstig voetbal. We leggen de bal alleen maar breed en terug. Als daar een wereldkampioenschap voor bestaat, dan zijn wij een gevaarlijke outsider."

  "Ga gewoon terug naar je eigen spel. Ga uit van de bluf. Als je dan verliest, roept iedereen dat ze hun best gedaan hebben, dat ze kansen gecreëerd hebben, dat de tegenstander beter was."

  "Nu is er een soort matheid en lafheid in het elftal. En dat wordt terecht afgestraft."

  "Rusland? Over en uit"

  Op deelname aan de Wereldbeker in Rusland rekent Jack van Gelder niet meer. "Neen", antwoordt de Nederlander. "We staan 4e in onze groep en hebben nu 8 verliespunten."

  "Als we tweede willen worden, moeten we nu 5 keer winnen. Maar ik zie ons niet winnen in Frankrijk, hoor. De nederlaag zaterdag in Bulgarije was een mokerslag voor het Nederlandse voetbal. Niet alleen qua resultaat, maar ook wat de uitvoering betreft."

  "Het is over en uit. We spelen geen EK en WK na mekaar. Zo verdwijn je heel langzaam van de wereldkaart van voetbalnaties."

  Van Gaal of Koeman?

  Nu moet technisch directeur en oud-doelman Hans van Breukelen op zoek naar een opvolger voor Danny Blind. Haalt hij Louis van Gaal (foto) uit zijn sabbatical? "Als hij wil overleven, is dat een van zijn weinige mogelijkheden", beaamt Jack van Gelder.

  "Louis is een lastige man, voor de pers soms ongrijpbaar, maar wel een man met geweldige kwaliteiten. In deze fase van zijn leven is het ook best lekker om niet elke dag op het veld te staan, denk ik. Of misschien kan hij het duo Frank de Boer-Philip Cocu begeleiden."

  "Als bondscoach zou Ronald Koeman ook kunnen, maar die heeft het geweldig naar zijn zin bij Everton. Hij verdient daar veel meer dan hij ooit bij het Nederlandse elftal zou verdienen. En zolang er nog mensen zitten die zijn komst in 2014 hebben tegengehouden, zal de honger bij hem niet zo groot zijn."