• home
 • video
 • pas verschenen

  Cancellara: "Indrukwekkend dat Boonen ook na moeilijke periodes nooit opgaf"

  Cancellara: "Ik mis het rennersbestaan niet"

  Fabian Cancellara nam vorig jaar afscheid van het peloton. Voor Gent-Wevelgem had Sporza een uitgebreid gesprek met de Zwitser over zijn leven na de koers, het voorjaar en Tom Boonen.

  Over Boonen: "De Ronde van 2010 was ons mooiste duel"

  Fabian Cancellara nam enkele maanden geleden afscheid van het peloton, Tom Boonen zwaait weldra af na Parijs-Roubaix. Wat voor renner is Boonen? "Hij is samen met Pozzato de renner met wie ik het langst gereden heb. Van de junioren tot en met mijn laatste jaar. We hebben heel veel gedeeld. We hadden dezelfde passie."

  "Zijn erelijst is indrukwekkend, maar hoe hij altijd teruggevochten heeft, is nog indrukwekkender. Hij heeft nooit opgegeven. Veel mensen vergeten dat. Het begin van zijn carrière was fantastisch, maar daarna ging hij toch door een moeilijke periode. Ook na valpartijen kwam hij er altijd weer bovenop."

  Welk duel met Boonen zal Cancellara zich blijven herinneren? "De Ronde van Vlaanderen in 2010. Dat was onvergetelijk. We waren beide nationaal kampioen. We gingen al vroeg met zijn tweeën en uiteindelijk won ik."

  "Maar eigenlijk zijn er niet zo veel rechtstreekse duels tussen ons geweest. Ofwel was ik in vorm, ofwel hij. Toch hebben wij met twee jarenlang het voorjaar gedomineerd. Als er eens iemand anders won, was dat een eendagsvlieg. Nu krijg je stilaan een nieuw duel tussen Sagan en Van Avermaet, maar dat is toch nog niet hetzelfde."

  "Of Boonen nog kan winnen? Natuurlijk, net zoals de andere renners. In de Ronde kan hij die laatste mentale boost krijgen die hij nodig heeft voor Roubaix."

  Over het voorjaar: "Gelukkig maakt Sagan ook fouten"

  "Sagan en Van Avermaet zijn de renners die er op dit moment bovenuit steken. Maar sterk zijn, is maar een ding. Ik dacht bijvoorbeeld dat Sagan Milaan-Sanremo zou winnen, maar ook de wereldkampioen kan fouten maken. Dat is sport en dat is ook nodig, want anders zou het saai zijn."

  "Maar het zijn niet alleen die twee renners, er zijn er ook anderen die klaar zijn. Iedereen heeft een goeie winter achter de rug. Dan wordt het weer een mentale kwestie, eerder dan fysiek. Het zullen nog mooie wedstrijden worden."

  "Gilbert is bijvoorbeeld ook heel sterk. Dat is toch verrassend. Hij heeft zijn weg teruggevonden naar de voorjaarskoersen die hij nog nooit kon winnen, maar hij wil zo graag. Indien de finish in Harelbeke 20 meter verder lag, had hij gewonnen."

  "Bij Quick-Step heb je ook nog Terpstra, Boonen, Trentin en Stybar. Ze hebben veel kanonnen om af te vuren, maar ze moeten dan wel schieten."

  Over het leven na de koers: "Ik wil geen mascotte zijn"

  “Ik bekijk de wedstrijd nu vaak op tv. In de laatste 15 kilometer word ik dan zelf zenuwachtig. Dan gaat mijn hartslag de hoogte in. Omdat ik weet wat er gaat komen. Dat zijn wedstrijden die ik tien jaar lang zelf gereden heb, dus dat is wel emotioneel. Maar na de finish valt die stress weer weg."

  “Toch heb ik nog nooit gedacht: "Waarom ben ik zelf geen renner meer?" Ik heb nog nooit gewenst dat ik er zelf nog bij was. Ik mis het niet. Het was de juiste beslissing om te stoppen. Ik ben met die gouden medaille in Rio gestopt op een hoogtepunt. Ook al heb ik nooit een WK op de weg gewonnen en heb ik geen werelduurrecord. Ik heb dat hoofdstuk afgesloten."

  "Ik heb nu andere ambities. Ik ga bijvoorbeeld weer naar school. Ik volg sportmarketing en -recht. Ik heb veel ervaring uit de praktijk, maar ik wil ook de theorie kennen. Ik wil niet gewoon gevraagd worden omdat ik Cancellara ben. Ik heb veel gewonnen als renner, maar dat telt nu niet meer. Nu wil ik beoordeeld worden op andere dingen."

  "Ik wil niet gewoon een mascotte zijn. Ik zeg nu vaak neen. Niet omdat ik arrogant ben, maar om mezelf te beschermen. Ik wil mijn eigen weg vinden en zelf mijn handen vuilmaken."

  Wil Cancellara nog terug naar het profpeloton? "Nu zeker nog niet. Ik heb nog niet de nodige ervaring om bijvoorbeeld teammanager te zijn. Ik wil het stap voor stap doen, net als in mijn wielercarrière. Je kan niet op je eerste dag meteen een klassieker winnen."

  Over zijn passie: "De fiets is het beste wat mij overkomen is"

  "Ik houd nog steeds van mijn ritje op de fiets. In de frisse lucht kan ik mijn hoofd leegmaken. Ik neem dan vaak dezelfde wegen als vroeger. Dan zie je wel: "Oei, ik rijd hier maar 28 km/uur, een maand geleden was dat nog 40 km/uur"."

  "Op de fiets kan ik genieten. Het is nog steeds mijn passie. Dat is niet verdwenen. Ik heb van mijn passie mijn beroep gemaakt. De job is nu voorbij, maar de passie blijft."

  Is die passie de sleutel om een absolute topper te worden? Of is het talent? "Het talent en de passie waren er, maar het gaat volgens mij meer over je motivatie. Je moet mentaal sterk zijn. Hoe graag wil je het? Ben je blij met wat je doet?"

  "Ik heb ook altijd hard gewerkt, maar het zijn niet die paar kilometer extra op training die van jou een topper zullen maken. Ik heb altijd de gulden middenweg gekozen."

  "Ik geloof dat iedereen een talent heeft, maar je moet het wel vinden. Ik speelde eerst voetbal, maar dan vond ik de fiets. Dat bleek het beste te zijn dat mij in het leven overkomen is."