• home
 • video
 • pas verschenen

  Betonblokken en meer snelheids- en alcoholcontroles tijdens de Ronde

  De Ronde van Vlaanderen mikt op een veilige koers.

  0 / 0
  Vandaag is het veiligheidsluik voor de 101e Ronde van Vlaanderen voorgesteld. Er worden veel maatregelen genomen voor de belangrijkste Belgische wielerwedstrijd van het jaar komende zondag, "al moet de Ronde natuurlijk vooral een feest blijven".

  Op risicopunten in het parcours van de Ronde zullen betonblokken en andere obstakels verhinderen dat mensen met slechte bedoelingen aanslagen kunnen plegen. Verder zal het rugzakkenverbod in meer gemeenten van kracht zijn en geldt er een droneverbod in de rand.

  Aan de gemeentebesturen wordt een algemeen rugzakkenverbod voorgesteld. Er is sowieso een rugzakkenverbod in 17 veiligheidszones verspreid over Oudenaarde, Geraardsbergen, Kluisbergen, Ronse, Aalst, Maarkedal en Wortegem-Petegem. Er worden stewards, bewakingsagenten en politie ingezet om alles in goeie banen te leiden. 

  Drones mogen dan weer niet stijgen en landen in de rand van het parcours. "Drones zijn niet zichtbaar voor piloten van helikopters. Ze zitten in elkaars actieradius", klinkt het.

  Meer dan 700 politiekrachten

  Verder wordt gebruik gemaakt van explosievenhonden en zal er verhoogde waakzaamheid zijn op elk kruispunt. Er worden meer dan 600 politiemensen, lokaal en federaal, ingezet en ook nog eens ruim 100 agenten in opleiding van de politieschool.

  Politie en parket waarschuwen autobestuurders tot slot voor snelheids- en alcoholcontroles. Het aantal snelheidsovertredingen vertoont sinds 2014 een dalende trend, maar het percentage blijft hoog, met ruim 16% van de ruim 5.300 gecontroleerde voertuigen. Veel aandacht dus voor de veiligheid, al "moet de Ronde natuurlijk vooral een feest blijven".