• home
 • video
 • pas verschenen

  "We leven weer. En dat doen we vooral met Greg Van Avermaet"

  "Greg Van Avermaet is in de jaren gekomen waarin hij oogst."

  0 / 0
  Michel Wuyts en José De Cauwer blikken met een brede glimlach terug op de voorbije wielerweken. "We hebben met open mond gekeken", klinkt het bij onze commentatoren. Voor de Ronde van Vlaanderen komende zondag heeft het duo een uitgesproken favoriet.

  Wuyts en De Cauwer over:

  • Peter Sagan: "Hij heeft het oude wielerboek herschreven."
  • Greg Van Avermaet: "De eerste man van ons en van iedereen voor de Ronde van Vlaanderen."
  • Philippe Gilbert: "Hij is opnieuw opgestaan."
  • Oliver Naesen: "Wat een toegevoegde waarde."
  • Tom Boonen: "Wachten op Parijs-Roubaix, een wedstrijd voor vrachtwagens."
  • Lotto-Soudal: "Ze trappen in het ijle."
  • Het voorjaar tot nu toe: "We leven in weelde en daar genieten we van."

  "Chapeau voor Peter Sagan"

  Michel Wuyts: "Ik heb het gevoel dat we een blad omgedraaid hebben."

  José De Cauwer: "Misschien wel een heel boek. Het oude wielerboek van mekaar flikken en mekaar de das omdoen is herschreven door één man: Peter Sagan."

  Michel Wuyts: "Ik volg je. Hij houdt niet van linkeballen. Die stelling heeft hij kracht bijgezet in Gent-Wevelgem. Als het toch gebeurt, zorgt hij ervoor dat zijn tegenstander niet wint."

  José De Cauwer: "In Milaan-Sanremo (foto) doet Sagan wat hij moet doen volgens de regels van het moderne wielrennen: rijden. De kans op verlies neemt hij erbij als wereldkampioen. Chapeau."

  "Eén man: Greg Van Avermaet"

  Michel Wuyts: "We leven weer als Belgen. Straffer nog, we voeren weer de toon. We winnen weer op het allerhoogste niveau."

  "En dat voor de vierde keer op een rij in onze koersen. Zowel in de Omloop, als in Dwars door Vlaanderen, de E3 en Gent-Wevelgem maken we de finale. En we maken die ook af."

  "Dat doen we vooral met één man: Greg Van Avermaet. Greg Van Avermaet is in de jaren gekomen waarin hij oogst. En ik heb de indruk dat we nog lang niet om de hoek zijn."

  "Neen, het stopt niet. Van Avermaet gaat als topfavoriet aan de Ronde beginnen. Ze zullen van goeden huize moeten komen om hem neer te halen. Ik denk dat Van Avermaet aan een kwartet begonnen is."

  "Van Avermaet hoeft voor niemand bang te zijn. Hij is klaar voor zijn grote doel. Na goud in de olympische wegrit is hij de eerste man van ons en van iedereen voor winst in de Ronde van Vlaanderen."

  "Op de steilste kant van de Kemmelberg (video) was hij beter dan Sagan. Van Avermaet ging er als vlotste en machtigste renner naar boven."

  José De Cauwer: "Dat zijn wedstrijdjes in de wedstrijd om mekaar iets duidelijk te maken."

  "Genieten van Gilbert"

  Michel Wuyts: "Philippe Gilbert lijkt opnieuw opgestaan. We hebben al genoten van Gilbert. We waarderen hem voor zijn open koersen zoals hij dat vroeger deed. Knap en grandioos vind ik dat. Gilbert zit in een sterk Quick-Step-blok. Naar de Ronde van Vlaanderen toe denk ik aan Van Avermaet, Sagan en Quick-Step. Op voorwaarde dat het team in blok blijft spelen."

  José De Cauwer: "Wat ik apprecieer is dat die twee (Gilbert en Van Avermaet, red) mekaar een hand geven na de finish (video). Er is iets nieuws tussen die twee."

  Michel Wuyts: "Een vorm van waardering? Een vorm van lef om samen op pad te gaan?"

  José De Cauwer: "Ja, er is een beetje wrevel geweest. Dat kunnen we niet ontkennen. Nu is dat weg."

  Michel Wuyts: "Ze kunnen nu vrijpostig koersen. Ze weten dat ze niet voor mekaar zullen onderdoen."

  "Grote rol voor Naesen in Ronde"

  Michel Wuyts: "Ik kom nog eens terug op Oliver Naesen. Wat een toegevoegde waarde, wat een rijkdom. Op en naast zijn fiets."

  José De Cauwer: "Hij is blij dat hij in de studio (video) mag komen zitten. Hij is blij op zijn fiets. En hij is blij om vooraan te fietsen. Alle eerlijkheid komt bij hem naar boven."

  Michel Wuyts: "Wie hem vorig jaar bezig zag in de Eneco Tour voelde dat hij zijn plaats aan het verwerven is. Die plaats heeft hij nu bijna te pakken. Ook hij houdt van die open stijl. Het zou me niet verbazen als hij zondag een grote rol speelt in de Ronde."

  "Wachten op Boonen tot in Roubaix"

  Michel Wuyts: "Is Tom Boonen goed genoeg om de Ronde van Vlaanderen te winnen? Mijn gevoel zegt neen. Op de Taaienberg (video) heeft hij zijn krachtexplosie nog een keer laten zien. Ik stel me de vraag of hij dat een aantal keer na mekaar kan? Of hij dat op het einde van de Ronde ook op de Paterberg kan? Ik denk van niet. Het zal wachten worden op Parijs-Roubaix. Dat is een wedstrijd voor vrachtwagens."

  José De Cauwer: "Voor snelle vrachtwagens, want hij wint de voorbije dagen wel bijna twee keer de sprint van de achtervolgers."

  Michel Wuyts: "Dat is een goed teken."

  José De Cauwer: "Ja, maar ik mis ook die explosiviteit op de klimmetjes. De Ronde van Vlaanderen zal heel moeilijk worden, maar Parijs-Roubaix blijft Parijs-Roubaix."

  Michel Wuyts: "Ze zullen in blok moeten denken. Ze zullen moeten durven te verliezen als ze willen winnen met Boonen. Ze zullen ook iemand moeten laten gaan in de hoop dat iemand anders erachter aan gaat. Dan kan Boonen vanuit tweede stelling doorschuiven."

  José De Cauwer: "Als je met je ploeg alleen vol voor Boonen rijdt, maak je het de concurrentie makkelijk."

  "Lotto-Soudal trapt in het ijle"

  Michel Wuyts: "Lotto-Soudal staat er nog niet. Zullen ze er nog komen? Wat gaan ze verzinnen met Benoot en Roelandts? Moeten zij nog vroeger anticiperen? Er is geen cohesie. De slapte blijft duren. Ze trappen in het ijle."

  José De Cauwer: "Op de Kemmel kwam de eerste Lotto-renner pas rond de 15e positie boven. Dan zit je met klamme handjes. In de Ronde moeten ze over de Kwaremont en de Paterberg. Paniek is nooit een goede raadgever, maar ik vermoed dat ze er toch een klein beetje last mee hebben."

  "Het is tijd in de Ronde"

  Michel Wuyts: "We leven in weelde en daar genieten we van. We zitten met onze mond open te kijken. Vroeger was een finale 25 kilometer lang. Geleidelijk aan werd dat 50 kilometer. Nu zitten we aan 80."

  José De Cauwer: "Ja. En ik moet twee keer deodorant spuiten voor een frisse geur (lacht)."

  Michel Wuyts: "Het is puur genieten. Een kleine tip voor de renners straks in de Waalse klassiekers: doe het ook eens op die manier. Dan kunnen we ook daar ons hart ophalen."

  José De Cauwer: "We moeten chauvinistisch zijn."

  Michel Wuyts: "We kunnen de Ronde van Vlaanderen winnen. Het wordt tijd. Het is meer dan 5 jaar geleden (toen Boonen won, red)."