• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Weduwe van Demoitié: "We zullen de glimlach van Antoine nooit vergeten"

  "Zijn ploegmaats kunnen nog altijd op Antoine rekenen."

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Vorig jaar kwam Antoine Demoitié ten val in Gent-Wevelgem. Hij overleed later die avond. "Antoine is nog altijd bij zijn ploegmaats", vertelt Astrid, zijn weduwe. De organisatie van Gent-Wevelgem eerde Demoitié met een minuut stilte voor de start.

  27 maart 2016: Antoine Demoitié komt ten val tijdens Gent-Wevelgem en wordt aangereden door een motor. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht, maar overlijdt daar.

  Sporza had in de aanloop naar Gent-Wevelgem een gesprek met Astrid, zijn weduwe. "Wat we nooit zullen vergeten van Antoine, is zijn glimlach", vertelt ze.

  "Hij was die zondag heel blij dat hij mocht starten. En ik was blij dat ik ter plaatse kon gaan, in de hoop hem te kunnen zien. Ik heb hem die ochtend nog verschillende keren kunnen spreken. Omdat ik hem zoals altijd voor een koers wou aanmoedigen."

  "Ik weet niet of er iemand schuld treft. Tijdens een koers rijden de renners soms heel snel. Ik weet het niet. Het was in elk geval niet Antoine zijn schuld."

  "Nu Antoine er niet meer is, wil ik me nuttig maken voor de veiligheid van de renners. En als verpleegster heb ik een manier gevonden om dat te doen."

  "Onlangs heb ik het goede nieuws gekregen dat ik weldra aan de slag mag in enkele WorldTour-koersen. Binnen een maand begin ik in Luik-Bastenaken-Luik."

  "Ze kunnen nog altijd op Antoine rekenen"

  Een paar weken na het overlijden van Demoitié schonk Enrico Gasparotto zijn ploeg de overwinning in de Amstel Gold Race. Een bijzonder emotioneel moment.

  "Aan de vooravond ben ik met ploegleider Hilaire Van der Schueren gaan praten", vertelt Astrid. "Ik heb dus ook Enrico Gasparotto gezien. De laatste kilometer had ik een voorgevoel. Ik voelde dat Gaspa sterk was. Het was één en al emotie. Het was een prachtige overwinning."

  "Antoine is er nog altijd, rondom hen. Ze kunnen nog altijd op hem rekenen. Antoine was op die dag zonder twijfel bij hen."

  Organisatie eert Demoitié

  De organisatie van Gent-Wevelgem stond vanmorgen stil bij het overlijden van Demoitié. Er werd voor de start een minuut stilte gehouden en de renners van Wanty-Groupe Gobert mochten vertrekken vanop de eerste rij. Het rugnummer van Demoitié, 192, wordt bovendien niet meer uitgereikt.

  Indrukwekkende minuut stilte voor de start:

  Video player inladen ...