• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Bekijk de vijf zeges van Boonen in de E3 Harelbeke

  Tom Boonen won in 2004 zijn eerste E3.

  Tom Boonen is met vijf zeges alleen recordhouder in de E3 Harelbeke. In 2004, 2005, 2006, 2007 en 2012 won Boonen al in Harelbeke. Wij zetten alle overwinningen nog eens op een rijtje.

  2004: Snelste in de massasprint

  Boonen heeft veel pech in het begin van de koers, maar hij kan met hulp van de ploegwagen weer aansluiten bij het peloton.

  Eerst werkt hij voor Johan Museeuw, maar wanneer blijkt dat het peloton gaat sprinten keren de rollen om: Museeuw rijdt het gat op de vluchters toe en Boonen spurt naar de overwinning. 

  "Ik geloofde er zelf niet meer in, maar door het geloof van de ploeg had ik nog dat tikkeltje kracht om de sprint te winnen", verklaarde Boonen achteraf. 

  2005: Sneller dan Andreas Klier

  Op de Taaienberg versnellen Andreas Klier en Tom Boonen. In de achtergrond probeert een groepje met Peter Van Petegem vooraan te komen, maar dat lukt niet. Boonen timet perfect en verslaat Klier in de sprint na een lange aanval. 

  "Dit is een straf nummer. Ik zei gisteren op de massagetafel dat ik ooit eens een nummer zoals Museeuw wilde doen, maar ik had niet verwacht dat het zo snel zou komen", zei Boonen na de finish. 

  2006: Sneller dan Ballan

  Met nog 40 kilometer voor de boeg valt Allessandro Ballan aan op de Paterberg. Enkel Boonen kan tijdig uit het gootje springen om het wiel van de Italiaan te houden. 

  Net als in 2005 komt niemand meer terug. Ballan geeft zich snel gewonnen in de sprint en Boonen wint zijn derde E3 op rij. 

  2007: Snelste van een elitegroepje

  Op de Taaienberg, Boonen zijn favoriete helling, gaat de drievoudige winnaar op zoek naar zijn vierde E3 op rij. Alle topfavorieten kunnen volgen en ook Cancellara komt terug uit de achtergrond.

  Wanneer Paolo Bettini nog een schifting wil doorvoeren, maar hij zelf zijn ketting breekt, ontstaat een kopgroep van vier renners die sprinten voor de overwinning. Manuel Quinziato, Marcus Burghardt en Fabian Cancellara zijn niet snel genoeg om Boonen van zijn vierde overwinning op rij te houden. 

  "Na de finish kreeg ik zelfs mijn handen niet meer omhoog door de krampen", zei een uitgeputte Boonen. 

  2012: Opnieuw de snelste in de massasprint

  Boonen plaatst opnieuw zijn versnelling op de Taaienberg, maar hij geraakt niet weg. Op de Oude Kwaremont probeert Cancellara het, maar hij valt enkele kilometer verder en moet achtervolgen. 

  Niemand geraakt nog weg uit het peloton. Boonen sprint het snelst en wint zo acht jaar na zijn eerste zege voor de vijfde keer de E3. 

  "Wat Boonen vandaag deed, getuigt van veel lef en sterke benen", zei Quick-Step-manager Patrick Lefevere na de winst van zijn goudhaantje.