• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De Grieken: wie zijn ze? Wat drijft hen? En kunnen ze van België winnen?

  Het type-elftal van de Griekse nationale ploeg.

  Met Griekenland ontvangt België morgen zijn naaste belager in de WK-voorronde. De Grieken waren in de EK-voorronde nochtans het lachertje van Europa. In dit artikel stellen we ze een voor een voor.

  DOELMAN

  Stefanos Kapino of Panagiotis Glykos

  Als alles goed gaat voor de Rode Duivels krijgt de Griekse doelman zaterdag heel wat werk op te knappen. Het is dan ook een streep door de rekening van bondscoach Michael Skibbe dat vaste goalie Karnezis een breukje in zijn vinger heeft opgelopen.

  Voor zijn plaats onder de lat komen twee doelmannen in aanmerking. PAOK-doelman Glykos verving Karnezis al eens op het WK, toen die een rugblessure opliep tegen Ivoorkust, maar toch lijkt de jongere Stefanos Kapino, de doelman van Olympiakos, in poleposition te liggen.

  VERDEDIGING

  Vasilis Torosidis

  De bekendste naam in de Griekse selectie is misschien wel Vasilis Torosidis, die de voorbije drie jaar een vaste waarde was bij AS Roma maar nu een stapje terug heeft gezet bij Bologna.

  Torosidis zal tegen België zijn 90e cap oprapen, waarmee hij op gelijke hoogte komt met de legendarische zilvervos Nikopolidis. Een van de sterke punten van de Griekse aanvoerder is dat hij overal op het veld ingezet kan worden, links, rechts en centraal, in de defensie, op het middenveld en zelfs in de aanval.

  Kostas Manolas

  Kostas Manolas is die andere Griek bij AS Roma, waar hij een grote concurrent is voor Thomas Vermaelen in de defensie. Hij maakt deel uit van een hele familie verdedigers. Oom Stelios was in de jaren 80 en 90 de rots in de branding bij AEK en de Griekse nationale ploeg, neef Konstantinos is nu linksachter bij datzelfde AEK.

  Sokratis Papastathopoulos

  Door de schorsing van Hamburg-speler Kyriakos Papadopoulos hebben de commentatoren alvast één zorg minder. Nu blijft enkel nog tongbreker Sokratis Papastathopoulos over, al wordt hij vaak gewoon Sokratis genoemd omdat zijn achternaam te lang is voor zijn truitje.

  Papastathopoulos heeft ondanks zijn nog jonge leeftijd (28 jaar) al heel wat watertjes doorzwommen: Genoa, Milan en Werder konden op zijn diensten rekenen. Sinds 2013 is hij een vaste waarde bij Dortmund.

  Georgios Tzavellas

  De minst bekende bouwsteen in de gereputeerde Griekse muur is linkspoot Giorgos Tzavellas. Tzavellas speelde wel één seizoen voor Monaco, maar dat speelde toen nog in 2e klasse. De Bosnische coach Safet Susic, de oom van de Genk-speler, haalde hem dit seizoen naar Turkije, naar Alanyaspor, waar hij een concurrent is van Anderlecht-huurling N'Sakala.

  In Griekenland maakte Tzavellas zich vooral onsterfelijk dankzij zijn gelijkmaker in de 96e minuut in de laatste kwalificatiematch tegen Bosnië.

  MIDDENVELD

  Kostas Stafylidis

  Kostas Stafylidis maakt deel uit van de gouden Griekse lichting van 1993, die in 2012 de finale verloor van het EK U19 en in 2013 sneuvelde in de 1/8e finales van het WK U20. Samen met doelman Kapino, Gianniotas en Bakasetas maakte hij ook de overstap naar de A-ploeg. Club Brugge pikte 2 talenten uit die gouden generatie op, maar Dioudis en Fourlanos werden snel doorgestuurd.

  Intussen maakt Stafylidis het mooie weer bij Augsburg. De Belgen zullen moeten uitkijken voor zijn vrijschoppen. Tegen Estland scoorde hij daar nog mee.

  Giannis Maniatis

  Giannis Maniatis zal bij sommigen misschien nog een belletje doen rinkelen. Vorig seizoen depanneerde hij Standard op de rechtsachter, niet altijd met groot succes.

  Maniatis heeft nochtans mooie adelbrieven. Meer dan 100 matchen voor Olympiakos en een vaste waarde op het WK 2014. Daar vloog Maniatis op de training Tzavellas in de haren, omdat hij vond dat zijn voorzetten niet goed genoeg waren. Uit woede boekte Maniatis zelfs een ticket naar huis, maar met veel moeite werd het brandje toch geblust.

  Andreas Samaris

  Niet te verwarren met Georgios Samaras, de lange spits van onder meer Manchester City en Celtic. Andreas Samaris verdient de kost bij Benfica, dat in 2014 10 miljoen euro voor hem betaalde aan Olympiakos. Op het WK scoorde Samaris de 1-0 in de spektakelmatch tegen Ivoorkust. Griekenland wist zich op de valreep te plaatsen voor de knockoutfase dankzij de 2-1 van... Samaras.

  Petros Mantalos

  Petros Mantalos werd in 2014 "ontdekt" door bondscoach Claudio Ranieri bij de toenmalige tweedeklasser AEK. Mantalos stelde niet teleur en sindsdien sprokkelde hij al 13 interlands. Hij wordt vooral geroemd om zijn scorende kwaliteiten als middenvelder. Zo scoorde hij één van de twee goals tegen Cyprus in de WK-kwalificatie.

  Kostas Fortounis

  Kostas Fortounis maakte in 2012 zijn debuut bij de nationale ploeg uitgerekend tegen België. Hij was op jonge leeftijd al naar Kaiserslautern getrokken, maar stapte in 2014 over naar Olympiakos. Anderlecht-fans zullen hem nog kennen van zijn penaltygoal in de controversiële 1-2-zege in de Europa League. Een penalty die er eigenlijk geen was, een van de vele fouten van scheidsrechter Hunter die avond.

  AANVAL

  Kostas Mitroglou

  De kans is reëel dat Griekenland maar één spits zal opstellen tegen België, maar wat voor een spits. Kostas Mitroglou, de originele Mitrogoal, emigreerde als kind met zijn ouders naar Duitsland, waar hij werd opgeleid door Mönchengladbach. Toch brak hij pas door bij Olympiakos. Anderlecht-fans opnieuw opgelet, want het is deze Mitroglou die in de Champions League drie keer scoorde in een 0-3-zege tegen paars-wit.

  Ook bij Benfica bewijst Mitroglou een doelpuntenmachine te zijn, al valt zijn productiviteit bij de nationale ploeg wat tegen: amper 12 treffers in 52 interlands.

  EN WIE NOG?

  Bondscoach Michael Skibbe heeft voor de match tegen België maar liefst 3 debutanten opgeroepen.

  • Thanasis Androutsos, een 19-jarige aanvallende middenvelder die dit seizoen nog maar zijn debuut maakte voor Olympiakos
  • Giorgos Mathatis, een 19-jarige vleugelaanvaller die net als Androutsos dit seizoen debuteerde voor Olympiakos
  • Zeca, een voormalige Portugese jeugdinternational die al sinds 2011 op het middenveld van Panathinaikos speelt en nog maar enkele dagen zijn Griekse identiteitskaart heeft. Mogelijk begint hij al meteen in de basis.

  MOGELIJKE OPSTELLING