• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vertonghen: "Voelen ons goed in het huidige systeem"

  Vertonghen bereikt zaterdag waarschijnlijk de kaap van 90 caps.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Vertonghen bereikt zaterdag waarschijnlijk de kaap van 90 caps.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Jan Vertonghen is met 89 caps de meest ervaren Rode Duivel in de huidige selectie. Zaterdag is de kans groot dat hij als aanvoerder op het veld stapt tegen Griekenland. "Ik denk dat ik het oké heb gedaan op links, maar het is niet mijn voorkeurspositie."

  Griekenland heeft zich na vier WK-kwalificatiematchen ontpopt tot de belangrijkste belager van de Rode Duivels in groep H. Vandaag werd de tactische aanpak voor zaterdag achter gesloten deuren ingestudeerd.

  "We hebben elkaar een aantal maanden niet meer gezien, dus is het zaak elkaar opnieuw wat aan te voelen. Daarom trainden we vandaag tactisch."

  "We hebben een goed gevoel overgehouden aan de afgelopen matchen. We voelen ons goed in het huidige systeem (met drie verdedigers), ook al waren de tegenstanders op het moment dat we ze troffen misschien niet altijd van hoog niveau."

  "We hebben laten zien dat we kunnen domineren en druk zetten. We hebben de spelers om met zogenaamde wingbacks en meer vrijheid aan de aanvallers te spelen."

  Voor Vertonghen betekent het spelsysteem van bondscoach Roberto Martinez dat hij niet meer als linksachter speelt, maar centraalachterin. "Ik denk dat ik het oké heb gedaan op links, maar het is niet mijn voorkeurspositie. Centraal heb ik meer vrijheid. Dat past me beter."

  Er zijn wel meer dingen veranderd, geeft Vertonghen toe. Maar dieper wil hij daar niet op ingaan. "Het meest opvallende is dat we nu in Tubeke trainen. Iedereen is hier graag. Ook in de staf is veel veranderd, maar het niet aan mij om te zeggen of dat beter is of niet."

  "Marc Wilmots bij Ivoorkust? Dat is misschien wel verrassend, maar ik hoop dat hij het er goed zal doen. Ik denk dat het een team met veel kwaliteiten is. Hopelijk kan hij hetzelfde doen als Hugo Broos." 

  "We begrijpen de situatie omtrent de hoge premies"

  Ondertussen lijkt er een akkoord te zijn tussen de voetbalbond en de spelers over de WK-premies. "We hebben daaromtrent woensdagavond gesprekken gehad en we zijn op weg naar een akkoord", zei Jan Vertonghen.

  De hoge premies brachten de bond financieel in slechte papieren en de huidige bondstop wil de premies drastisch verlagen. "We begrijpen de situatie en zijn bereid om mee te werken in het belang van het Belgisch voetbal. Er zijn veel belanghebbenden en iedereen heeft een eigen mening, maar er wordt naar elkaar geluisterd en dat is belangrijk."

  Mirallas: "Vervanger van Meunier? Waarom niet?"

  In de selectie van de Rode Duivels is Kevin Mirallas de speler die Griekenland het beste kent. Tussen 2010 en 2012 won hij met Olympiakos twee titels en een beker.

  "Ik heb daar twee prachtige jaren gehad, waar ik veel vrienden aan overgehouden heb. Ook bij hun nationale ploeg zitten er nog spelers die ik ken. Het wordt dus zeker een speciale wedstrijd voor mij", zei Mirallas.

  "Pas donderdagavond hebben we een eerste meeting over de tegenstander. Het wordt een moeilijke match, want het is een ploeg die goed verdedigt en weinig ruimte laat."

  "Of ik Meunier kan vervangen op rechts? Ik weet niet of ik daar kan spelen, maar waarom niet. Er zijn zeker andere spelers om op die plaats te spelen, maar als de trainer me daar zet, zal ik alles geven."

  "Ik prefereer een plaats net achter Romelu Lukaku, waar ik de laatste matchen speelde. We zullen zien. Ik wil graag spelen, maar zo zijn er veel spelers."